Flaman Hükümeti, sosyal konutlarda yaşayan kiracılara yönelik daha katı düzenlemeleri hayata geçirdi. Buna göre, çiftler artık “tek” kişi olarak sayılacak. Konut başına planlanan kişi sayısına göre, fazla odası olan bir sosyal konutta oturmak isteyenler ek ücret (onderbezettingsvergoedingen) ödeyecek.   

Bu yıl bir evde kaç kişinin yaşayabileceğinin belirlendiği “doluluk oranı” hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Yeni kurala göre, bir çiftin yaşayacağı konutun büyüklüğü, ikamet eden kişi sayısından en fazla bir yatak odası daha fazla olabilecek. Bu da aylık kira bedelinin ortalama 60 euro artması anlamına geliyor.

Yeni kurala göre yaklaşık iki bin kiracı, oturduğu büyük sosyal konutlarını daha küçük bir evle değiştirmek istemedikleri için ek ödeme yapmak zorunda kalacak. 

İşsiz kiracıların sosyal konutlarda ev bulması zorlaşacak
Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Flaman Çalışma Bakanı Matthias Diependaele, sosyal konutlarda yaşayanların yaklaşık yarısının işsiz olduğunu belirtti ve hükümetin bu durumu değiştirmek için, 1 Ocak 2025'ten itibaren, çalışan ve sosyal konutlarda ev kiralamak isteyen kişilere öncelik vermeyi düşündüğünü kaydetti. Açıklamada işsiz olanların İş ve İşçi Bulma Kurumu'na (VDAB) kaydolmaları gerekeceği aktarıldı. 

Yeni düzenlemeye göre, sosyal konut kiralamak isteyenler tasarruf hesapları olmadığını ve yurt dışında mülkleri bulunmadığını beyan etmeleri gerekecek. Sosyal konutlar en fazla dokuz yıl süreyle kiralanabilecek. Bu sürenin sonunda geliri yüksek olanlar konutu terk etmek zorunda olacak.

Ayrıca sosyal konutta oturan ancak özel sektördeki kiralık konut piyasasına veya ev satın almaya geçiş yapmak isteyen kiracılara da 2500 euroya kadar taşınma yardımı sağlanacak.

Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi

Bakan Diependaele, sistemdeki değişikliklerle, insanları iş aramaya teşvik etmeyi hedefliyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.