Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde gençler, Ruh Sağlığı Merkezlerinde (CGG) ikinci bir görüşme anına kadar ortalama 100 gün beklemek zorunda kalıyor.

Bekleme süreleri, bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, Roeselare, Ieper, Veurne ve Diksmuide'de gençler daha hızlı yardım alırken, Lommel, Sint-Truiden ve Maaseik'te bekleme süresi 7 aya kadar uzayabiliyor.

Geçmiş yıllara kıyasla, özellikle ilk temas noktasında bekleme sürelerinde bir düşüş gözlemlendi. 2021'de, Ruh Sağlığı Merkezlerinin altısında iki aydan daha uzun bekleme süreleri rapor edilmişti. Üçte birinde ise bu süre üç ayı aşmıştı.

Yeşiller partisi, uzun bekleme sürelerini eleştirerek, Flaman hükümetini bu listelerle ilgilenmeye çağırdı. Flaman Parlamento Üyesi Jeremie Vaneeckhout, "Fiziksel yaralanmalar için hızlı yardım alınabilirken, psikolojik yardım arayan gençlerin aylarca bekleme listelerinde kalmaları kabul edilemez" diyerek ruh sağlığı hizmetlerine erişimin, yaşanan yere bağlı olmaması gerektiğini vurguladı.

Uzun bekleme sürelerini kronik bir sorun olarak nitelendiren Ruh Sağlığı Genel Kurulu (SGGG) Başkanı Frieda Matthys ise "Talebin karşılanabilmesi için kapasitenin en az iki katına çıkması gerekiyor" şeklinde açıklama yaptı. Matthys, SGGG içerisinde bekleme süreleriyle ilgilenen bir çalışma grubunun bulunduğunu dile getirdi.

Flaman Bölgesel Hükümeti Refah Bakanı Hilde Crevits, konu ile ilgili olarak "Bir tedavi ne kadar uzun sürerse, yeni bir bakım dönemi o kadar yavaş başlar" şeklinde açıklama yaptı. Bakan "CGG'lerin karmaşık ve ciddi sorunları olan hastalara çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiği göz önünde bulundurularak, bekleme sürelerinin yorumlanmasında dikkatli olunmalıdır." dedi.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş