Ferrero'nun Kinder ürünlerinde patlak veren salmonella skandalının ardından şimdiden Oreo'nun üreticisi Mondelez aynı gerekçeyle 3 üretim sahasını kapattı.

Ürün yelpazesinde Côte d'Or, Milka ve Oreo gibi ürünler bulunan ABD merkezli Mondelez firması, ürünlerinde salmonella bakterisi ihtimali bulunması üzerine 3 üretim sahasını kapattığını açıkladı.

Le Figaro'da yayınlanan habere göre, İsviçre merkezli kakao ve çikolata üreticisi Barry Callebaut, Mondelez'i ürünlerinde salmonella bakterisi ihtimali konusunda uyardı.

Haberde, Ferrero'nun Kinder ürünleriyle patlak veren salmonella skandalının benzerini yaşamamak için Mondelez'in Oreo bisküvilerinin de üretildiği 3 büyük üretim sahasındaki bazı birimleri kısmen bazılarını tamamen kapattığı aktarıldı. 

Şirketin yöneticilerinin kapatma gerekçesini "büyük bir temizlik" olarak ileri sürdüğüne değinilen haberde, asıl gerekçenin yapılan salmonella uyarısı olduğu savunuldu.

Haziran ayında uyarıldı
Haziran ayında Belçika'nın Wieze köyünde buunan Barry Callebaut firmasına ait çikolatalarda salmonella tespit edilmiş, şirket tedarik zincirindeki tüm firmaları uyarmıştı.

Belçika basınında çıkan haberlerre göre, Mondelez o tarihlerde yaptığı açıklamada, söz konusu Barry Callebaut çikolatasının teslim edildiği tüm üretim tesislerinde eksiksiz bir envanter kontrolü gerçekleştirildiğini belirtti. 

Şirket tarafında yayınlanan basın açıklamasında, “Bir önlem olarak, etkilenen fabrikalardaki üretim hatlarını ve ayrıca müşterilere teslimatları geçici olarak durdurduk” ifadesi yer almıştı. Mondelez daha sonra üretime yeniden başladı.

Uzmanlara göre neden: Daha çok kazanç için ucuz malzeme kullanımı
Haberde, üretimin yavaşlaması nedeniyle marketlerde söz konusu bisküvilerde tedarik sıkıntısı yaşandığına dikkat çekilirken, şirketin faaliyetini durdurduğu fabrikalarda yeniden üretime geçmesinin uzun zaman alacağı kaydedildi.

Gıda uzmanları, son dönemde tüketim ürünlerinde salmonella ve benzeri bakterilerin ortaya çıkmasını, üreticilerin "daha ekonomik olduğu" gerekçesiyle ucuz malzemelere yönelmesine bağlıyor ve bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Fransa'da Nestle'ye ait Buitoni pizzalarında, Avrupa'da birçok ülkede Ferrero grubuna ait Kinder çikolatalarında, Lactalis grubuna ait peynirlerde bakteri görülmesi nedeniyle söz konusu firmalar piyasada satışta olan bu ürünlerin büyük bir kısmını geri çekmişti.

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada çikolata ürünleriyle bağlantılı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu bildirmişti.

Foto: Abhishek Hajare - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın