Bu hafta Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilecek zirveye katılacak olan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya gelecek. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Putin görüşmesi Perşembe günü gerçekleşecek. İki lider,  Ukrayna'yı ve ikili ilişkileri ele alacak.

Şubat ayında başlayan Rusya- Ukrayna savaşı, son günlerde şiddetini artırarak devam ediyor. Özellikle Rusya için büyük önem taşıyan Kırım Köprüsü'nün bombalanması savaşın da seyrini değiştirdi. Bu bombalama sonrasında Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'i bombaladı. Kentin farklı noktalarından bombalama haberleri gelirken, saldırılarda en az 19 kişinin öldüğü, 100'den fazla insanın ise yaralandığı belirtildi.

Tüm dünyanın gözü tekrar yangın yerine dönen bölgeye çevrilmişken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kremlin sözcüsü Peskov Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın perşembe günü Astana'da görüşeceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü dün de “Liderler Astana'da Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya arasındaki barış müzakerelerine ev sahipliği konusunu görüşebilir” şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise yaptığı açıklamada Putin'in ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine de açık kapı bırakmıştı. Rus Bakan, Ukrayna'da nükleer silah kullanılacağı endişelerine karşılık ise bu silahların savunma amaçlı olduğunu söylemiş, Moskova'nın askeri doktrininin nükleer silahların sadece savunma amaçlı olarak kullanmasına izin verdiğini ve nükleer gerilimi Washington'ın tırmandırdığını savunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin geçen ay da Özbekistan'daki bölgesel bir zirvede bir araya gelmişti. 

Astana Zirvesi
Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günü, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 26 Asya ülkesi ve Mısır'ın üyesi olduğu Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) yapılacak.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliği yapacağı zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve "gözlemci üye" statüsüne sahip Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da katılacak. 

Toplam 27 üye ülkeden 50'ye yakın heyetin katılımı beklenen zirvede Asya kıtasındaki siyasi, ekonomik, çevre ve insani alanlarda iş birliği ile yeni zorluklar ve tehditlere karşı mücadele ve güven artırıcı tedbirler masaya yatırılacak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.