Yurt dışından emekli gurbetçilerin geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtların aralıksız olarak 4 yıl Türkiye'de kalabilmelerine olanak sağlayan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Emekli gurbetçiler için tanınan bu hakla ilgili akıllara takılan bazı soruları sizler için bir araya getirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 28 Aralık 2023'ten itibaren geçerli olacak şekilde, yürürlüğe giren yeni tebliğe göre; Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahibi emekliler ile Türkiye'de oturum izni almış emekli yabancılar, taşıtlarına verilen sürelerin tamamlanmasından önce başvuru yapmaları halinde, kendisi ve aracının yurtdışına çıkmasına gerek kalmadan, kalma sürelerini bir defaya mahsus uzatabilecek.

Yeni düzenleme nasıl işliyor?
Yeni düzenleme 2 yıllık dönemler halinde uygulanmakta. Yurtdışından emekli olup ilk kez Türkiye’ye yabancı plakalı araç götüren ve 2 yıl kalma hakkı olan gurbetçilerimiz, iki yıllık süre dolmasına 3 ay kala gümrük müdürlüklerine başvurarak, 2 yıl daha süre alabilecek. Bu kişilerin araçlarını yurt dışına çıkartıp 185 gün beklemelerine gerek kalmayacak. Yeni düzenlemeden halen Türkiye’de bulunan araç sahipleri de faydalanabilecek. Böylece, yurt dışından emekli vatandaşların geçici olarak ülkeye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlar toplam 4 yıl (730 + 730 = 1460 gün) Türkiye’de kalabilecek. 

Malulen emekliler bu haktan yararlanabiliyor mu?
“Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” uygulaması devlet emeklilik yaşına geldiği için emekli olan, çalışma üzerinden emekli olan ve malulen emekli olan tüm emekli vatandaşlarımız için geçerli. 

Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde emekli olan gurbetçiler için de geçerli mi?
Halihazırda taşıtıyla Türkiye’de bulunurken, yurtdışından emeklilik hakkı kazanan gurbetçilerimizin araç kalış süresini uzatabilmeleri için yurtdışına çıkış yapmak zorunda. Bu vatandaşlar taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, aracını 4 yıl Türkiye’de bırakabilmeye hak kazanacak.

Örnek: 10.01.2022 tarihinde taşıtıyla Türkiye’ye gelen kişinin taşıtına süre sonu 09.01.2024 olmak üzere 730 gün süre verilmiştir. Kişi 04.06.2023 tarihinde yurtdışından emeklilik hakkı kazanmıştır. Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2024 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye’ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2024 tarihinden önce Türkiye’ye taşıt getiremez.

4 yıllık hak tek seferlik mi?
Hayır, ancak yeni düzenlemeye göre daha önceden bu uygulamadan yararlanan emekli gurbetçilerimiz için 185 gün şartı geçerli. Başka bir değişle “Türkiye’de 4 yıl araç bırakabilme” hakkından yararlanarak taşıtını toplam 2+2 yıl Türkiye'de bulundurduktan sonra yurt dışına çıkaran emekli gurbetçilerimiz, taşıtlarıyla en az 185 gün yurt dışında bulunmaları halinde, yeniden Türkiye’ye 2+2 yıl süreliğine taşıt getirebilmekte.

Uzatma 4 yıl için mi geçerli?
Hayır. Yeni düzenleme 2 yıllık dönemler halinde uygulanmakta. Bu nedenle araç kalış süresini 4 yıla kadar uzatan ve daha sonra tekrar Türkiye’ye araç götüren gurbetçilerimiz, ilk etapta 2 yıl ve bu sürenin bitmesine yakın tekrar 2 yıllık uzatma yapabilecek. Bu şekilde toplam 4 yıl aracını Türkiye’de bırakabilecek.

Türkiye'ye götürülen yabancı plakalı araçlarla ilgili bilgilerin yer aldığı T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 2024 yılına ait ‘Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi’ne buradan ulaşabilirsiniz.
Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi-2024

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.