Hollanda'nın Kaatsheuvel kentindeki Lidl'in otoparkında plug-in hibrit arabasını ücretsiz şarj ettiğini düşünen Belçikalı Peter, ay sonunda 500 euro fatura ile karşılaştı. Bu fatura, belirli bir süre sonra hala şarj istasyonuna bağlı olan araçlar için uygulanan "bloke tarifesi" üzerinden hesaplandı. ANWB, bu durumun birçok Hollandalı sürücünün de başına geldiğini ve yapılan değişikliklerden sürücülerin haberdar olmadığını açıkladı.

Elektrikli şarj istasyonunda bloke tarifesi
Normal bir şarj istasyonunda, her kilovatsaat elektrik için belirli bir ücret ödersiniz, benzin istasyonlarında litre başına yapılan ödeme gibi. Ancak, bazı şarj istasyonlarında, elektrik ücretinin üzerine ek olarak zamana bağlı bir ücret de ödenmesi gerekebilir. Bu, "bloke tarifesi" olarak adlandırılır. Eğer belirlenen bir süre boyunca şarj istasyonunu kullanmaya devam ederseniz, şarj istasyonunu işgal ettiğiniz her dakika için ek bir ücret ödemeniz gerekir.

Peter, ücretsiz şarj ettiğini düşünüyordu! 
Kaatsheuvel'deki Lidl'de şarj istasyonunu incelediğini belirten ANWB, "İlgili şarj istasyonunun tarifelerine baktığımızda, kilovatsaat başına 11,39 euro değil, yine de oldukça yüksek olan 66,6 sent ücretlendirildiğini görüyoruz. Ayrıca, 40 dakika sonra dakikada 54,6 sent olan bir bloke tarifesi devreye giriyor" dedi.

ANWB'ye göre, Kaatsheuvel'deki Lidl'in ücretsiz şarj istasyonu bir süre önce devralınmış, ancak önceki işletmeci bu şarj noktasını iptal etmemiş.

Lidl yapılan masrafı iade edecek 
Lidl, ANWB'nin soruları üzerine yaptığı açıklamada, şarj istasyonlarının kötüye kullanılmasını önlemek ve mümkün olduğunca çok müşterinin şarj edilmesini sağlamak amacıyla bloke tarifesi uygulamasına geçildiğini duyurdu. Aynı zamanda, mevcut bloke tarifesinin çok aşırı olduğunu kabul eden Lidl, bu nedenle 1 Mart'tan itibaren bu tarifeyi kaldırmaya karar verdiklerini söyledi. Bloke tarifesi üzerinden ödemek zorunda kalan müşterilerin, Lidl'e başvurarak bu maliyetlerini iade alabilecekleri kaydedildi.

Birçok sürücü bu uygulamadan habersiz
Belçikalı sürücünün yaşadığı aslında bir istisna değil. ANWB, birçok sürücünün Hollanda'daki ek şarj ücretlerinden haberdar olmadığını belirtiyor. "Elektrikli arabasıyla Almanya veya Avusturya'ya gitmiş olanlar bloke tarifesini kesinlikle tanıyor, ancak Hollanda'daki şarj istasyonlarında da giderek daha sık bloke tarifesi uygulanıyor." açıklamasında bulundu.

Bloke tarifesine karşı olmadığını belirten ANWB, ancak tarifenin devreye girdiği süre ve miktarının şarj noktası ve konumunun amaçlanan kullanımıyla orantılı olması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, bloke tarifesinin 3 saate kadar sınırlanmasını ve kullanıcıların bu tarife hakkında şarj noktasında bir tabela veya etiket aracılığıyla bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

HOTIAD Hollanda’daki İşletmelerin sorunlarını MKB sorumlusu milletvekili Kisteman ile görüştü HOTIAD Hollanda’daki İşletmelerin sorunlarını MKB sorumlusu milletvekili Kisteman ile görüştü

ANWB; bu durumun, birçok sürücünün Hollanda'daki ek şarj ücretlerinden haberdar olmadığını gösterdiği için, sürücüleri daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: ANWB

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.