Haziran ayında başlayacak 2026 Dünya Kupası öncesinde Amsterdam Belediyesi, işletmelere yönelik önemli kuralları açıkladı. Kupa maçları sırasında kurulacak televizyon ekranları, teraslar, işletmelerin kapanış saatleri ve toplu maç izleme etkinlikleri (public viewing) için özel kurallar uygulanacağı belirtildi. DENK Amsterdam Meclis Üyesi Süleyman Koyuncu konuya dikkat çekerek işletme sahiplerine kurallar hakkında önceden bilgi edinmeleri çağrısında bulundu.

Amsterdam’daki kafe ve restoranlar, geç saatlerde oynanan maçlar için istisnai olarak daha uzun süre açık kalabilecek. Böylece taraftarlar maçları rahatlıkla işletmelerde izleyebilecek.

Bu istisna yalnızca Hollanda’nın oynadığı maçlar için değil, Dünya Kupası kapsamındaki tüm karşılaşmalar için geçerli olacak. İşletmelerin bunun için özel bir izin başvurusunda bulunmasına gerek yok. Ancak işletmelerin belediyeye en az üç gün önceden bildirim yapması ve bazı kurallara uyması gerekecek.

DENK Amsterdam’dan uyarı
DENK Amsterdam, işletmelerin belediyenin Dünya Kupası için getirdiği kurallar hakkında zamanında ve açık şekilde bilgilendirilmesinin önemli olduğunu açıkladı.

Meclis Üyesi Süleyman Koyuncu, işletmecilere “Hazırlıklarınızı önceden ve eksiksiz yapmanız önem taşıyor” tavsiyesinde bulunurken, bu sayede belirsizliklerin, çevreye verilen rahatsızlığın ve gereksiz para cezalarının önüne geçilebileceğini belirtti.

Sosyal medya hesabından da görsellerle kuralları paylaşan Koyuncu, yeterli denetimin sağlanması, çevrede yaşayanların zamanında bilgilendirilmesi, dış mekânda içecek musluğu kurulmaması, cam bardak kullanılmaması ve uzatılmış çalışma saatlerinin zamanında belediyeye bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde 2026 Kurban Bayramı namaz saatleri
Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde 2026 Kurban Bayramı namaz saatleri
İçeriği Görüntüle

Amsterdam’da Dünya Kupası kuralları
Belediye tarafından yapılan açıklamada, 11 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek 2026 FIFA Dünya Kupası kapsamında maçların kafe ve restoranlarda, açık teraslarda ve kamusal alanlarda yayınlanmasına ilişkin uygulanacak kurallar kısaca şu şekilde:

Teraslar için kurallar
Teras işletme iznine sahip işletmeler, maç yayınlamak amacıyla ekran kurabilecek. Ancak mahalle sakinlerini önceden bilgilendirecek ve ekran terasa dönük olarak yerleştirilecek. Müşterilere yalnızca plastik bardakta ya da kutu içecek olarak servis yapılacak. Dış mekânda bira musluğu veya içecek servisi noktası kurulamayacak.

Yayın, maç başlamadan en fazla 15 dakika önce başlayabilecek ve maç bitiminden en geç 30 dakika sonra sona erecek. İşletmeler için kapanış saatleri hafta içi 01.00, hafta sonu ise 02.00 olacak.

İç mekânlarda uzatılmış çalışma saatleri
İşletmeler, maç yayınlamak amacıyla iç mekânlarda normal kapanış saatlerinden daha uzun süre açık kalabilecek. Ancak bunun için en az üç gün önceden belediyenin internet sitesi üzerinden izin alınması ve mahalle sakinlerinin bu konuda bilgilendirilmesi gerekecek. Normal kapanış saatinden sonra ise yeni müşteri kabul edilmeyecek. Bunun dışında gürültü, alkol satışı ve tüketimi, azami ziyaretçi kapasitesi gibi mevcut kurallara uyulması gerekecek.

Kamusal alanda Dünya Kupası maçlarının izlenmesi
250 kişiye kadar katılımlı etkinlikler

Grup aşaması ile son 16 turu dâhil olmak üzere eleme aşamasında, en fazla 250 kişinin katıldığı maç izleme etkinlikleri düzenlenebilecek.

Bunun için:

  • Saat 19.00 veya 21.00’de başlayan maçlar tercih edilecek.
  • Etkinlik ticari amaç taşımayacak.
  • Alkol servisi yapılmayacak.
  • Ses seviyesi, 15 metre mesafede en fazla 75 dB(C) olacak.
  • Etkinlik, belediyeye en az iki hafta önceden bildirilecek.

250 kişiden fazla katılımlı etkinlikler
Büyük ölçekli toplu maç izleme etkinlikleri (public viewing), yalnızca çeyrek final aşamasından itibaren ve izin alınması koşuluyla düzenlenebilecek.

Bunun için geçerli kurallar:

  • İzin başvurusu 28 Mayıs 2026 tarihinden önce yapılacak.
  • Etkinlik ücretsiz olacak.
  • Katılımcılar için yeterli miktarda ücretsiz içme suyu sağlanacak.
  • Etkinlik en geç saat 24.00’te sona erecek.

İzinli etkinliklerde maç yayını
Dünya Kupası döneminde geçerli bir etkinlik iznine sahip organizasyonlar, maç yayınlarını etkinlik programına ek unsur olarak dâhil edebilecek. Ancak bunun için bir hafta önceden belediyeye bildirim yapılması gerekecek. Ayrıca etkinlik, mevcut izin belgesinde belirtilen bitiş saatinde sona erecek.
©Sonhaber.eu