Avrupa İstatistik Bürosu Eurostat, bölgede ekmek fiyatlarının ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre en az beşte bir oranında zamlandığını açıkladı. 

Eurostat verilerine göre Hollanda ve Lüksemburg'da ekmek fiyatları Avrupa Birliği'ndeki diğer ülkelerden daha az yükseldi. Her iki ülkede de fiyatlar neredeyse yüzde 10 arttı.

Avrupa’da Ağustos ayı itibariyle en fazla zam gören ekmek fiyatı Macaristan’da görüldü. Macar halkı geçen yıla göre ekmek için yaklaşık yüzde 66 daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.

Veriler; ekmek fiyatlarının Litvanya’da yüzde 33, Estonya ve Slovakya’da  yüzde 32 arttığını gösterdi. 

Avrupa Birliği içinde ekmek fiyatlarının en az olduğu ülke Fransa. Fransızlar bu yıl bir baget ekmek için geçen yıla göre yüzde 8 daha fazla ödemek zorunda. 

İstatistik ofisine göre, hızla artan ekmek fiyatlarının başlıca nedeni Rusya'nın Ukrayna'yı işgali. Avrupa'da kullandığımız tahıl, mısır, yağlı tohum ve gübrelerin büyük bir kısmı Rusya ve Ukrayna’dan geliyor. İki ülke arasında yaşanan savaş nedeni ile bu ürünlerin ihracatında sıkıntı yaşanıyor ve bu da dünya pazarlarını alt üst ediyor.

Foto: Mohamed Hassouna - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.