Avrupa Merkez Bankası (ECB), dün yapılan toplantı sonrası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka faizlerini sabit tuttuğunu duyurdu. 

Açıklamada, ana refinansman faizinin yüzde 0, marjinal fonlama imkanının yüzde 0,25 ve mevduat faizinin de yüzde -0,50'de tutulduğu belirtildi.

Banka açıklamasında varlık alım programının 1 Temmuz’da bitirileceği, temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına niyetli olunduğu duyuruldu. Bu gerçekleşirse banka, 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez faiz artırmış olacak.

Eylül ayında da artış öngörüldü. Açıklamada enflasyon görünümü kötüleşirse eylülde daha büyük adım atılmasının mümkün olduğu, eylül ayından sonra ise “kademeli fakat sürekli” faiz artışı olacağı belirtildi.

Banka bu yıl ve gelecek sene için enflasyon tahminlerini de yükseltti. Buna göre, enflasyon tahmini 2022 için yüzde 5,1’ten yüzde 6,8’e, 2023 için yüzde 2,1’den yüzde 3,5’e, 2024 için yüzde 1,9’dan yüzde 2,1’e yükseltildi.

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon mayısta yüzde 8,1 ile rekor tazelemişti.

Enflasyon bir süre daha yüksek seviyede kalacak!
ECB kararının ardından bir açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun bir süre daha yüksek seyretmeye devam edeceğini dile getirdi.

Lagarde’nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Yüksek enflasyon hepimiz için büyük bir sorun. İcra kurulu enflasyonun yüzde 2’lik hedefimize dönmesini sağlayacaktır.

Enflasyon bir süre daha yüksek kalmaya devam edecek. Enerji maliyetlerinin ılımlı hale gelmesi, tedarik sorunlarının gevşemesi ve para politikasının normalleşmesinin enflasyonda düşüşe yol açması bekleniyor. Manşet enflasyon tahmin icra kurulunun hedefinin biraz üzerinde kalacaktır.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olan gereksiz agresyonu Avrupa’da ve diğer yerlerde ekonomileri baskılamakta ve ticareti bozmaktadır. Yüksek enerji ve emtia fiyatlarının artmasına da neden olmaktadır. Bu faktörler yakın vadede güveni bozmaya devam edecek. Ancak ekonominin büyümeye devam etmesi için koşullar vardır. Bir kez karşı rüzgarlar azaldığında ekonomik aktivitenin artması beklenmekte.

Uygun bir para politikası için ne gerekiyorsa devam etmeye kararlıyız. Artık faizleri artırma zamanı için koyduğumuz koşulların karşılandığını gördük. Merkez Bankası’nın politika sekansına göre faizleri temmuzda 25 baz puan artırma niyetindeyiz. Faiz artışlarının kalibrasyonu enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon görünümü bozulursa Eylül’de 25 baz puandan büyük faiz artışı uygun olabilir.”

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın