Antibiyotik direnci, dünya genelinde giderek büyüyen bir sağlık krizi haline geliyor. Bilim insanları, 2025 ile 2050 yılları arasında antibiyotik direncine bağlı olarak 39 milyondan fazla insanın hayatını kaybedebileceğini öngörüyor. 

The Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, antibiyotik direncine bağlı ölümler, özellikle 70 yaş ve üzeri yetişkinlerde hızla artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise antibiyotik direncini "küresel halk sağlığı ve gelişim için en büyük tehditlerden biri" olarak tanımlıyor. 

Antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı, mikroorganizmaların bu ilaçlara karşı direnç kazanmasına yol açıyor ve hastalıkların tedavisini zorlaştırıyor. Mikroorganizmalar, bu direnç sayesinde büyümeye ve enfeksiyonlara neden olmaya devam ediyor. 

Çalışmaya göre, antibiyotik direncine bağlı ölümler 2050 yılına kadar yılda 1,9 milyona ulaşabilir, bu durumun ise daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor.

Dünya genelinde artan tehdit
Araştırmada, dünya genelinde 520 milyon hastadan alınan veriler, 22 farklı hastalık etkeni ve 11 enfeksiyon tipi incelendi. 

Sonuçlar, 1990 ile 2021 yılları arasında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin beş yaşın altındaki çocuklarda %50'den fazla azaldığını, ancak 70 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde %80'den fazla arttığını gösteriyor. 

Araştırmacılar, eğer mevcut durum devam ederse, 2050'ye kadar bu dirence bağlı ölümlerin daha da artacağını ve dünya genelinde toplam 39 milyon insanın hayatını kaybedeceğini belirtiyor.

Milyonlarca ölüm önlenebilir
Ancak uzmanlar, bu ölümlerin büyük bir kısmının önlenebileceğini de vurguluyor. Yeni antimikrobiyal ilaçların geliştirilmesi, aşılar, temiz suya ve hijyenik koşullara erişim gibi temel önlemler sayesinde bu ölümlerin azaltılması mümkün olabilir. 

Avrupa İlaç Ajansı yeni Alzheimer ilacına onay verdi Avrupa İlaç Ajansı yeni Alzheimer ilacına onay verdi

Aynı zamanda tarım, gıda üretimi ve çevrede antibiyotik kullanımının sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çekiliyor. 

Daha etkin bir sağlık sistemi ve güçlü ilaçlarla, on milyonlarca ölümün önüne geçilebileceğini belirten uzmanlar, antibiyotik direncine karşı küresel bir seferberlik çağrısı yapıyor. Bu tehlikenin kontrol altına alınabilmesi için toplumların sağlık altyapılarını güçlendirmeleri ve bu konuda farkındalık yaratmaları gerektiği ifade ediliyor. 

Antibiyotik direncinin, küresel sağlık sistemlerinde kalıcı etkiler bırakacağı ve daha sıkı önlemler alınmadığı takdirde milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olacağı uyarısında bulunan bilim insanları, tüm dünya genelinde acil harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.