İngiliz The Economist dergisi grubu bünyesindeki Economist Intelligence Unit (EIU), 2023 yılı için “Dünyanın En Yaşanabilir Kentleri” listesini içeren raporunu yayımladı. Avusturya'nın başkenti Viyana bu yıl da en yaşanabilir kentler listesinde ilk sıradaki yerini korudu. 

Bu yılki şehirler sıralamasında Viyana'yı Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve Avustralya'nın Melbourne kentleri takip ediyor. Listenin son üç sırasında Suriye'nin başkenti Şam, Libya'nın başkenti Trablus ve Cezayir'in başkenti Cezayir bulunuyor. 

Rapor sonuçları
Rapora göre İngiltere’nin başkenti Londra 12 sıra gerileyerek 46’ıncı olurken, Almanya’nın başkenti Berlin 4 sıra gerileyerek 17’inci,  Rotterdam ise 16 sıra gerileyerek 44’üncü, İsveç'in başkenti Stokholm ise 22 sıra gerileyerek 43’üncü oldu. 

Raporda özellikle Asya ve Orta Doğu'da hızla gelişen şehirlerin önemli kazanımlar elde ettiği yazıldı. Listede Vietnam’ın Hanoi, Malezya’nın Kuala Lumpur ve Endonezya’nın Jakarta şehirlerinin üst sıralara çıktığı görüldü.

Raporda ayrıca Batı Avrupa'da son zamanlarda sıklaşan grevlere ve şiddetli protestolara da dikkat çekildi.

Rapora göre “en yaşanılabilir 10 kent” şöyle:
Viyana (Avusturya)
Kopenhag (Danimarka)
Melbourne (Avustralya)
Sidney (Avustralya)
Vancouver (Kanada)
Zürih (İsviçre)
Calgary (Kanada)
Cenevre (İsviçre)
Toronto (Kanada)
Osaka (Japonya) ve Auckland (Yeni Zelanda)

En az yaşanılabilir 10 kent:
Douala (Kamerun)
Kiev (Ukrayna)
Harare (Zimbabve)
Dakka (Bangladeş)
Port Moresby (Papua Yeni Gine)
Karaçi (Pakistan)
Lagos (Nijerya)
Cezayir (Cezayir)
Trablus (Libya)
Şam (Suriye)

Dünya genelindeki 173 kentin karşılaştırıldığı raporda sağlık, eğitim, istikrar, altyapı ve çevre gibi faktörler inceleniyor. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş