Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü birçok paketli ürün ve gazlı içecekte kullanılan yapay tatlandırıcı “aspartam” maddesini “Kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler” listesine eklediğini açıkladı. DSÖ kanser araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından alınan kararda, günlük "risksiz" tüketilebilecek dozun değişmediği belirtildi.

Aynı zamanda, yine DSÖ’ye bağlı ve gıdaya eklenen maddelerin 'güvenli limitleri' ile ilgilenen Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı’nın CEO'su Dr. Francesco Branca ise şirketlere ürünlerini geri çağırmaları tavsiyesinde bulunmadıklarını dile getirdi. Branca tüketicilere de aspartam bulunan ürünleri kullanımını sonlandırma gibi bir tavsiyeleri olmadığını dile getirdi.

Günlük doz
Aspartamın kabul edilebilir günlük alımı (ADI), vücut ağırlığına göre, kilogram başına 40 miligram olduğu belirtilmekte. Bu oran aynı kaldı. Belirlenen bu dozu aşmak için örnek vermek gerekirse, aynı tatlandırıcıyı içeren başka hiçbir yiyecek tüketilmemişse, 70 kilo ağırlığındaki bir yetişkinin günde 200 mg aspartam içeren 14 kutudan fazla diyet cola içmesi gerekir.

Kafa karışıklığı yaratıyor
“Kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler” listesi aslında sıklıkla kafa karışıklığına yol açıyor. Çünkü bu liste ürünlerin kansere yol açma ihtimalinin yüksekliği veya düşüklüğü hakkında hiçbir ipucu vermiyor. Listesinde aloe vera, dizel benzin ve Asya’da üretilen sebze turşuları gibi ürünler de bulunuyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu’ndan Doktor Mary Schubauer, Coca Cola'nın diyet içeceklerinden Mars'ın sakızlarına kadar birçok üründe kullanılan aspartam ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini savunuyor ve bilim insanlarına çağrıda bulundu.

Aspartam nedir?
Gazlı içeceklerden, çikolatalara, sakızlardan hazır gıda ürünlerine kadar hemen her yerde satılan birçok üründe kullanılan aspartam, yapay tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Çoğunlukla düşük kalorili veya kalorisiz gıda ve içeceklerde bulunur. Aspartam, tatlandırıcı olarak tercih edilen birçok üründe kullanıldığından, sağlık konularında bazı tartışmalar ve endişeler de bulunmaktadır. 

Aspartamın zararları hakkındaki endişeler genellikle aşağıdaki konulara odaklanmaktadır:
Fenilketonüri: Fenilketonüri (PKU) adı verilen kalıtsal bir bozukluğu olan bireylerde, aspartam içeren ürünler tüketildiğinde fenilalanin birikimi olabilir. Bu durum, beyin hasarına ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak, PKU'lu bireylerin aspartam içermeyen bir diyet izlemeleri önerilir ve bu durum rutin tarama testleriyle doğumda tespit edilir.

Migren: Bazı kişilerde, aspartamın migren atağını tetikleyebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu etki herkes için geçerli değildir ve her bireyin migren tetikleyicileri farklı olabilir.

Alerjik reaksiyonlar: Nadir durumlarda, aspartam bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar genellikle cilt döküntüleri, kaşıntı, gözlerde sulanma veya solunum zorluğu gibi semptomlarla ortaya çıkar.

İnsülin tepkisi: Aspartamın, bazı kişilerde insülin tepkisini artırabileceği düşünülmektedir.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş