Hollanda Merkez Bankası (DNB), ekonominin gelecek yıl yalnızca yüzde 0,8 puan büyüyeceğini, konut fiyatlarının ise önümüzdeki iki yıl içinde düşeceğini tahmin ediyor.

Hollanda Merkez Bankası (DNB) yeni Ekonomik Gelişmeler ve Görünüm raporunu yayınladı. Raporda önümüzdeki iki yıl için enflasyon, konut fiyatları, maaşlar gibi kalemler hakkında olası tahminler yer aldı.

DNB’ye göre önümüzdeki yıl ekonomik büyüme bu yıla nazaran çok daha az olacak. 2023’de sadece yüzde 0,8 puanlık bir büyüme gerçekleşecek. 2024’de ise yüzde 1,6 büyüme gerçekleşecek. Bunun yanı sıra konut fiyatları sadece 2023’de değil aynı zamanda 2024’de de düşmeye devam edecek.

Konut fiyatları
DNB tahminlerine göre, önümüzdeki yıl konut fiyatları; özellikle enerji ve konut kredi faiz oranlarındaki artışla birlikte, konut satın almak isteyenlerin daha isteksiz davranmasından kaynaklı olarak düşüş yaşayacak. 

Haziran ayında bir rapor yayınlayan DNB, konut fiyatlarının 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 2,5 artacağını varsayıyordu. Bu yıl Ekim ayında, konut fiyatları bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 8’lik bir artış yaşadı. 

DNB’nin yayınladığı son tahmine göreyse bu artış trendi önümüzdeki yıl tersine dönecek. Yeni rapora göre konut fiyatları 2023'te yüzde 3,1 ve 2024'te yüzde 3,3 düşecek.

Konut piyasasının artık bir çökme noktasına gelmiş olduğunu düşünen DNB, önümüzdeki dönem için tam bir netlik olmadığını belirtiyor. Bu nedenle yayınlanan raporda özellikle konut piyasasına yönelik beklentilerin, normalde olduğundan daha da belirsiz olduğu konusunda da uyarıda bulunuyor. Ekonomistlere göre olası bir değişiklikte ev fiyatlarında geçici olarak keskin bir düşme de yaşanabilir. 

Enflasyon
DNB; bu yılki yüzde 11,5'lik enflasyondan sonra 2023'te enflasyon yüzde 4,9 ve 2024'te yüzde 5 olacağını düşünüyor. Başka bir değişle çarşı-pazar fiyatları önümüzdeki yıl da yüksek seyredecek.

İşsizlik
DNB işsizlik rakamlarının önümüzdeki yıl düşük seviyelerde kalacağını tahmin ediyor. Rapora göre bu yılki yüzde 3,6’lık işsizlik oranından sonra, 2023'te yüzde 4,2 ve 2024'te yüzde 4 oranında olacak. 

Ücret artışları
DNB, bu yıl işgücü piyasasında yaşanan daralma ve enflasyondan sonra, şirketlerdeki maaşların gelecek yıl ve 2024'te bu yıla göre çok daha fazla artacağı tahmininde bulundu. DNB’ye göre 2023'de maaşlar yüzde 5 ve 2024’de yüzde 4,2 zamlanacak.

2023 ve 2024 için farklı bir senaryo
DNB’nin açıkladığı bir başka senaryoda ise 2023 ve 2024’de enflasyon oranlarının daha da artabileceği tahmininde bulunuldu.

Örneğin Ukrayna’daki savaşın devam etmesi halinde enflasyon önümüzdeki yıl yüzde 8 ve 2024’de yüzde 10’a kadar çıkabilir. Böyle bir durumda ekonomik büyüme 2023’de sadece yüzde 0,8 ve 2024’de ise yüzde 0,4 oranında olacaktır.
©Sonhaber.eu
Fotoğdar: Towfiqu barbhuiya - Unsplash 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.