Hollanda’da 22 Kasım tarihinde yapılan erken genel seçimde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Türk ve Fas kökenli göçmenler tarafından desteklenen Denk Partisi ise seçim öncesi yapılan anket sonuçlarında oy oranını yükseltmiş gözükmesine rağmen, 3 sandalye alabildi.

Geçici seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yapan Denk Partisi lideri Stephan van Baarle, Wilders'in partisinin kazanmasının birçok kişide korkuya yol açtığına vurgu yaptı.

Van Baarle “Yılmayacağız, aşırı sağ söylemlere karşı siper olup ilk günden itibaren bu ülkedeki azınlıklar için mücadele edeceğiz. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadelede Denk partisine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.” dedi.

Hollanda’da bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor. Geçici seçim sonuçlarına göre Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) 37 milletvekili çıkartabiliyor. Bu da PVV’nin diğer partilerle koalisyon kurması gerektiği anlamına geliyor. 

Resmi sonuçların 1 Aralık’ta açıklanması bekleniyor. Daha sonra da partiler arası koalisyon görüşmelerin başlaması bekleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş