Belçika'nın başkenti Brüksel’de bugün 10 ila 15 bin kişinin katılacağı bir eylem günü düzenleniyor. Eylem nedeniyle toplu taşıma, trenler ve hava limanında aksamalar oluşacak. Polis, vatandaşlara Brüksel'in bazı bölgelerinden kaçınmaları çağrısı yaptı. Süpermarketlerde de personel eksiği yaşanabileceği belirtildi.

Sendikaların çağrısı ile bugün Brüksel’de bir araya gelen binlerce kişi, sosyal damping ve DelHaze çalışanlarının grev haklarına yapılan müdahaleleri protesto edecek. 

Düzenlenen gösterilerle ilgili olarak bir açıklama yapan De Lijn, şoförlerin yaklaşık yüzde 55'lik bir kısmının çalışmayacağını bildirdi. De Lijn araçları ile seyahat etmek isteyen yolcuların, seyahatleri öncesinden web üzerinden kontrol etmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Brüksel'deki ulusal gösteri nedeniyle MIVB’de tüm gün boyunca ciddi aksaklıklar olmasını bekliyor. Sadece Metro 1 bugün hizmet veriyor, ancak metro sadece Erasmus durağına kadar çalışıyor. Tramvay hatları 3, 4, 7, 8, 9, 51 (Guillaume De Greef'e kadar) ve 92 (Sint-Maria'ya kadar) çalışmaya devam edecek. Ayrıca, 12, 34, 36, 46 (sadece Moortebeek ve Anneessens arasında), 50, 53, 59, 65, 71, 87 (Zwarte Vijvers'a kadar uzatıldı), 88 ve 95 hatlarındaki otobüsler çalışacak. T-bus 92 de hizmet verecek. MIVB, duraklardaki ve istasyonlardaki ekranlar üzerinden ve sosyal medya aracılığıyla gerçek zamanlı bilgi verecek.

NMBS'de grev ilan edilmedi, bu nedenle tren trafiğinin normal olması bekleniyor. Ancak, 15 bine yakın göstericinin toplu taşıma ile Brüksel'e gelmesi bekleniyor. Kalabalık nedeniyle aksamaların olabileceği belirtiliyor.

Brüksel Havaalanı gösteriden etkilenecek
Havaalanında öngörülenden daha az personel bulunuyor, bu durum özellikle güvenlik kontrolünde daha uzun bekleme sürelerine yol açıyor. Yolcuların şuanda en az yarım saat beklemek zorunda kaldığı belirtiliyor. Ayrıca alandaki temizlik ekibinde de daha az personel çalışıyor. 

Bugün uçuşu olan yolcular, Brüksel Havalimanı'na gelmek için en uygun zamanı havalimanının web sitesi  üzerinden hesaplayabilir. 

Brüksel Havaalanı'na giden otobüs ve taksi seferleri de protesto nedeniyle azalmış durumda. Brüksel Havaalanı, yolculara havaalanına zamanında gelmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Delhaze grevleri
Ulusal gösteri, ACV, ABVV ve ACLVB sendikaları tarafından düzenleniyor. Gösterinin başlıca nedeni, Delhaize'de yaşanan grevler ve buna olan müdahaleler. Süpermarket zinciri, tüm kendi mağazalarını bağımsız hale getirmek istiyor, ancak sendikalar bunun binlerce personel için daha kötü maaş ve çalışma koşulları anlamına geleceğinden endişe ediyor.

Sendikalar, Delhaze örneğinde sosyal damping olduğunu ve bunun da diğer sektörlere yayılmasını önlemek istiyor. Ayrıca, Delhaize'de grev hakkına yapılan saldırıları, yani icra memurlarının görevlendirilmesini ve polise başvurulmasını da eleştiriyor. Sendikalar, bu durumun toplu eylem hakkının ihlali anlamına geldiğini savunuyor. 

Sosyal damping nedir?
Bir işletmenin maliyetlerini azaltmak amacıyla çalışanların maaşlarını düşürme, çalışma koşullarını bozma veya istihdam yasalarını ihlal etme eylemine sosyal damping deniyor. Başka bir deyişle, bu, işletmelerin daha düşük maliyetlerle rekabet etmek için çalışanların hak ve standartlarını azaltma uygulamasıdır.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.