Brüksel’de yüzlerce gösterici, kadına yönelik her türlü şiddete karşı ulusal bir gösteri için pazar günü öğleden sonra Brüksel'de bir yürüyüş gerçekleştirdi. Gösteri yüzden fazla derneğin yer aldığı Mirabal öncülüğünde yapıldı. 

Gösteri sırasında Gazze Şeridi'ndeki şiddet olaylarını da protesto eden göstericilerden bazıları Regentschap Caddesi'nde planlanan güzergahtan sapmak istedi. Ancak Brüksel polisine bağlı bir bisiklet tugayı bu gruba müdahale ederek yolları kesti. Göz yaşartıcı gaz kullandı. Gösterinin başlangıcında, bazı katılımcılar da idari tedbir amaçlı olarak tutuklandı. Bu kişilerin yanlarında kamu binalarına zarar verebileceği düşünülen malzemeler olduğu belirtildi. 

Kunstberg Caddesi’nde polis küçük bir grup göstericinin etrafını sararak onları durdurdu ve aradı. Bu durum, polisin etrafını saran ve alay etmeye başlayan büyük bir grup göstericinin tepkisi ile karşılaştı.  Polis ve grup arasında gerginlik yaşandı ancak hiçbir olumsuz olay yaşanmadı. Mahsur kalan göstericiler serbest bırakılırken, polis yüksek tezahüratlar arasında geri çekildi. 

polis brüksel gösteri

Polise göre gösteriye 2 bin 600 civarında gösterici katıldı. Mirabal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yedinci kez yürüyüş düzenledi. Mirabel açıklamasında, “şiddet mağdurlarıyla dayanışmamızı ifade etme ve yetkililerin daha somut ve etkili bir taahhütte bulunmasını sağlama konusundaki kararlılığımızı göstereceğiz. Belçika’da kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi'ni imzaladı ve onayladı. “ ifadelerine yer verildi.

Mirabal tarafından yapılan açıklamada, 2022'de en az 24 kadın cinayeti yaşandığı hatırlatıldı ve bu kişilerin sırf kadın oldukları için öldürülen kadınlar olduğuna dikkat çekildi. 

Belçika'da kadınların neredeyse yüzde 98'inin sokakta ya da toplu taşıma araçlarında cinsiyetçi davranışlara maruz kaldıkları, yüzde 60'ının ise cinsel taciz mağduru olduğu belirtiliyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş