Belçika'nın Fransızca konuşulan Valon bölgesinde, daha önce prensipte anlaşılan otoyollardaki ışıkların söndürülmesi tasarısı, bu hafta pazartesi günü resmen hayata geçirildi.

Belçika basınında yer alan bilgilere göre; Eylül ayı başında Valon Bölge Hükümeti tarafından talep edilen ve ilgili kurumlar ile Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığı çalışma sonucu hayata geçirilen pilot proje, bu hafta pazartesi günü resmen uygulanmaya başlandı. 

Verilen karar uyarınca, bölgedeki otoyollardaki aydınlatmalar yerel saatle saat 22.00 ile 05.00 arasında kapatılacak. Otoyol giriş ve çıkışlarındaki aydınlatmalar açık bırakılacak. Bunun dışında LED lamba kullanılan bölgelerde örneğin bir kaza veya kötü hava şartları gibi durumlarda, bölgesel olarak açılabilecek.

Valon bölge yönetimi artan enerji fiyatlarına karşı enerji tüketiminin azaltılması kapsamında "otoyol ışıklarının söndürülmesi" uygulamasına karar vermişti.

"Enerji tüketimini azaltarak krizin etkilerini azaltmak istiyoruz"
Valon Bölgesi Enerji ve Ulaştırma Bakanı Philippe Henry konuya ilişkin yaptığı açıklamada uygulamanın amacının enerji tasarrufu sağlamak olduğunu vurguladı. Henry, “Karmaşık bir süreç yaşıyoruz. Enerji tüketimini azaltarak krizin etkilerini azaltmak istiyoruz. Bu girişimle hem sürücü güvenliğini dikkate almak hem de düşük yoğunluk saatlerinde tasarruf yapmak istiyoruz” dedi.

2 bin 700 kilometrelik Valon otoyollarının işletmesinden sorumlu kamu iştiraki SOFICO'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada “Enerji tüketimini azaltmak, yaşadığımız krizin etkilerini azaltacaktır. İçinde bulunduğumuz enerji krizinden alınan bu tedbirlerle kamunun elektrik faturasını hafifletmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde ifade kullanıldı.

Hayata geçirilen pilot projenin ilk üç ay içerisinde 400 bin euroluk bir tasarruf sağlaması bekleniyor. Valon hükümeti; projenin sonuçlarına dayalı olarak hazırlanacak rapordan sonra, uygulamanın devam edip etmeyeceğine karar verecek.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.