Belçika’nın Anvers (Antwerp) kentinden tatil için Antalya’ya giden Belçikalı çifte tarihi eser kaçakçılığı iddiası ile yurtdışına çıkma yasağı verildi. Çift bavullarındaki taşları akvaryumları için aldıklarını iddia etti. Antalya Müzesi arkeoloji uzmanları ise akvaryum için toplanan sıradan taş parçaları olduğu iddia edilen taşların tarihi mimari süsleme taşları ve zemin kaplaması taşları olduğunu açıkladı.

Belçika medyasına göre, Kim ve Warre adlı çift  geçtiğimiz hafta tatillerinin bitiminde Antalya Havalimanına gelerek kontrol noktasından geçti. Ancak görevlilerin bavulun içindekilerden şüphelenmesi üzerine ayrı bir yere alındı. Detaylı incelemede bavulun içinden üç parça taş çıktı. Bunun üzerine polis, tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle çifti gözaltına aldı. 

Kim ve Warre çifti bu taşları evlerindeki akvaryuma koymak için topladıklarını belirtti. Turistler daha sonra arkeolojik inceleme sonuçlanıncaya kadar yurtdışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı.

Yakalanan taşlar tarihi eser niteliğinde

tarihi eser Antalya

Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belçika uyruklu iki turistin tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla havalimanında yakalanmasıyla ilgili açıklama yaparak, Antalya Müze Müdürlüğü'nün raporunu ve yakalanan tarihi eser nitelikli taşların fotoğraflarını paylaştı. 

Müdürlüğün yazılı açıklamasında, 16 Eylül Cumartesi akşamı havalimanı ekipleri tarafından gerçekleştirilen güvenlik taraması sırasında, söz konusu turistlerin beraberindeki eşyalar arasında tespit edilen üç mermer parçanın, emniyet görevlilerince Antalya Müzesi'ne getirildiği ve Müze Nöbetçi Amiri tarafından incelemeye alındığı aktarıldı.

Açıklamada, "Yapılan inceleme sonucunda, üzerinde 2 adet stilize rozet bulunan parçanın mimari süsleme parçası, iki adet mermerin ise zemin kaplama parçası olduğu tespit edilmiş; söz konusu parçaların, nitelikleri itibarıyla 2863 sayılı yasa kapsamına girmesi dolayısıyla yurt dışına çıkarılmalarının yasak olduğuna dair ön rapor tanzim edilmiştir. İlk soruşturmanın ardından ilgili şahıslar, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış olup soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir." ifadesine yer verildi.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: arkeolojikhaber.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş