Belçika'nın Limburg eyaletindeki Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren'de gerçekleşen Nevruz kutlamaları sonrası PKK sempatizanlarının kışkırtmaları sonucu başlayan gerginlik ve olaylar ülkenin diğer şehirlerine de sıçradı. Gent’te bir grup Türk PKK yandaşlarının geldiği kahveyi tahrip etti.

Bu hafta Pazartesi akşamı, Koolmijnlaan'da yaşanan olaylara katıldığı iddia edilen 7 kişi saldırgan davranışları nedeniyle idari olarak tutuklandı. Bu tutuklamalar, devam etmekte olan adli soruşturmadan bağımsız olarak gerçekleşti. 

Heusden-Zolder Belediye Başkanı Mario Borremans, vatandaşları sakin kalmaya ve güvenilir bilgi kaynaklarına başvurmaya çağırdı. Borremans, sosyal medyada dolaşan yanlış ve kışkırtıcı bilgilere karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı. 

İftar çadırı yerinden söküldü
Heusden-Zolder Belediyesi, kriz masasının tavsiyesi üzerine 27 Mart'ta yapılması planlanan MijnMarkt etkinliğini iptal etti. Aynı belediyede bir gurbetçi vatandaşımız tarafından Ramazan’ın başından beri verilen iftar yemekleri de iptal edildi. İftar çadırı söküldü.

heusden zolder çadır

Eisden Ülkü Ocağına saldırı
Cheratte Ülkü Ocağı ve Diyanet’e bağlı caminin PKK yandaşları tarafından saldırıya uğradığı pazartesi günü, Hollanda sınırına yakın olan ve çok sayıda Türk nüfusun yaşadığı Maasmechelen Belediyesi’nde de bir saldırı gerçekleşti. Eisden Ülkü Ocağı, PKK yandaşları tarafından Molotof kokteylli saldırıya uğradı. Teşkilatın camları kırıldı, binada maddi hasar meydana geldi.

Eisden Ülkü Ocağı (1)
 
PKK sempatizanlarını kahvesi tahrip edildi
En son olay ise Salı’yı Çarşambaya bağlayan gece saatlerinde Gent’te meydana geldi. Gent kentinde bir grup, yüzü maskeli Türk genci, terör örgütü PKK sempatizanlarının bir araya geldiği Bevrijdingslaan'daki bir kahveyi bastı. Brugse Poort'ta meydana gelen saldırıda kahve tahrip edildi. Grup Polisin müdahalesi sonrası dağıldı. Olayda kimse gözaltına alınmadı. Gent Belediye Başkanı Mathias De Clercq, tüm taraflara sükûnet çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?
Flaman Bölgesinde pazar günü düzenlenen Nevruz kutlamalarına Belçika, Hollanda ve Almanya'dan gelen yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sükunet içinde geçen kutlama sonrasında PKK ve terörist Özalan’ın fotoğrafı bulunan bayrakları açan bir grup araç Heusden-Zolder'a doğru hareket etti.

Türk topluluğunun yoğun olarak yaşadığı Heusden-Zolder Koolmijnlaan caddesine gelen PKK konvoyu, Öcalan ve PKK bayrakları salladı, çevredekilere hakaret etti. Yaklaşık 10 kadar PKK yandaşının bulunduğu bir grup sokakta bir Türk gencini tartaklamaya başladı. Bu durum olayların ateşlenmesine ve kavga çıkmasına neden oldu. 

Türk gencin tartaklandığı haberine halen çevredeki Türkler olay yerine gelmeye başladı. Yüzlerce kişinin sokağa döküldüğü olaylar, Lindeman mahallesinde yoğunlaştı.

PKK yandaşlarının Kolderstraat'taki bir evde saklandığını öğrenen Türkler bu evi bastı. Evin camları kırıldı, bazı araçlar zarar gördü. Polis, evi korumaya alarak kalabalığı göz yaşartıcı gazla uzaklaştırdı. Polis daha sonra, mahalleyi kapattı. CARMA polisi tarafından yönetilen operasyona, diğer polis bölgelerinden takviye ekipler de katıldı. Eve saklanan kişiler, ortam sakinleştirildikten sonra akşam saatlerinde polis kontrolünde tahliye edildi.

Ancak olaylar bununla kalmadı. Pazartesi günü 150 kişilik bir grup, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde barikatları sökerek polise saldırdı ve okul gezi için o esnada olay yerinde bulunan 2 Türk öğrenciyi darp etti. Önce Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'nin bulunduğu caddeye, ardından Avrupa Birliği (AB) kurumlarının bulunduğu Schuman Meydanı'na doğru yürümek isteyen kalabalık, polis engeliyle karşılaştı.

Anvers Türkspor, FC Warriors'ı mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etti Anvers Türkspor, FC Warriors'ı mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etti

Başka bir PKK grubu ise Liege kentine bağlı, nüfusunun büyük çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Cheratte belediyesinde olaylar çıkarttı. Ülkü Ocakları binasını ateşe veren grup, aynı caddede yer alan Mimar Sinan Camii’ne de saldırdı, camlarını kırdı. Terör örgütü lehine slogan atarak sokaklarda dolaşan grup, Türklere ait evlere, dükkanlara ve araçlara zarar verdi.
Haber Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.