Gent Üniversitesi'nin yaptığı araştırma, siyasi partilerin beş yıl öncesine göre daha az göçmen kökenli adayı seçim listelerine aldığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumu temsil eksikliğinden kaynaklanan demokratik bir sorun olarak değerlendiriyor.

Flaman ve federal seçimler için aday listelerinde göçmen kökenli adayların oranı şu an yaklaşık yüzde 10. Bu oran, 2019 seçimlerine göre hafif bir düşüş gösteriyor. Avrupa seçim listelerinde bu oran yüzde 15.

Bu genel çeşitlilik düşüşünün büyük bir kısmı, 2019'da listelerinde yüzde 75'ten fazla göçmen kökenli adaya yer veren Be.one, D-SA ve PV&S gibi partilerin bu yıl listelere girmemesiyle açıklanabilir.

Parti bazında durum
Parti bazında bakıldığında, sol ve sağ partiler arasında büyük farklar görülüyor. İşçi Partisi (PVDA), Yeşiller (Groen) ve Hristiyan Demokrat Partisi’nde (CD&V) göçmen kökenli adayların oranında bir artış görülüyor. Vooruit'ta (Sosyalist Partisi) adayların yüzde 17,4'ü göçmen kökenli ve PVDA ile Groen de bu gruba dahilneredeyse bu oranda.

En düşük yüzdeler ise sağ ve merkez sağ partilerde, özellikle Vlaams Belang (Flaman Çıkarları) ve N-VA'da (Yeni Flaman İttifak) Partisi görülüyor.

UGent Siyaset Bilimi Profesörü Bram Wauters’a göre, göçmen kökenli insanların daha çok sol partilere oy vermesi de bu duruma katkıda bulunuyor. "Sağ partilerin göçmen aday bulma konusunda daha az istekli olduklarını görüyoruz," diyor Wauters. N-VA sözcüsü Philippe Kerckaert ise, "Göçmen kökenli insanlar için sağ partilere aday olmak hala bir tabu," diyor.

Demokrasi için tehdit
Aday listelerindeki göçmen kökenli aday oranı, genel nüfusa kıyasla oldukça düşük. Belçika nüfusunun yaklaşık beşte biri göçmen kökenli iken, bu oran seçim listelerinde henüz o seviyeye ulaşmış değil. Wauters, bu durumun "demokratik bir sorun" olduğunu belirtiyor. Demokratik sistemin güvenilirliği için çeşitliliğin önemli olduğunu vurgulayan Wauters, "İnsanların kendilerini sistemin bir parçası olarak hissetmeleri, demokratik kararları daha iyi kabul etmelerini sağlar," diyor. Bu nedenle, politik partilerin sadece ideolojiye değil, aynı zamanda toplumu temsil eden sosyo-demografik özelliklere de dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları Tatile evcil hayvanı ile çıkanlar için Avrupa Birliği sağlık ve güvenlik kuralları

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş