Belçika Ulusal Hastalık Yükü çalışması çerçevesinde Sciensano, her yıl sigaranın etkilerinden kaç kişinin öldüğünü hesapladı. Araştırma sonuçlarına göre, Belçika'da sigaranın etkilerinden ölenlerin sayısında bir azalma görülüyor. 2013 yılında 12.851 kişi sigara nedeniyle hayatını kaybederken, 2020 yılında bu rakam 9.413'e düştü.

Araştırma, sigaradan kaynaklanan ölümlerde büyük bir cinsiyet eşitsizliği olduğunu gösteriyor. Ölümlerin yüzde 75'i erkeklerden oluşuyor. Ayrıca, Brüksel ve Valonya'daki insanların tütünden ölme riski, Flamanlara göre yüzde 50 daha fazla. Flaman bölgesinde her 100.000 kişiden 66'sı tütün nedeniyle ölürken, Valon bölgesinde bu rakam 105, Brüksel Başkent Bölgesi'nde ise 115.

Sosyo-Ekonomik Faktörler
Sciensano'nun Sağlık Bilgi Servisi Başkanı Brecht Devleesschauwer, "Erkekler genellikle kadınlardan daha fazla sigara içiyor, bu da ölüm oranının daha yüksek olduğu anlamına geliyor" dedi.

Devleesschauwer, bölgeler arasındaki eşitsizliğin, belirli sosyo-ekonomik grupların daha fazla sigara içmesinden kaynaklandığını belirtti ve "Yüksek gelirli ve yüksek eğitimli kişilerin eskiye oranla daha az sigara içtiğini görüyoruz. Bu sorunu ele almak için daha düşük sosyo-ekonomik gruptan insanlara yönelik daha hedefli kampanyalar yapılabilir." açıklamasını yaptı.

Avrupa'da Durum
Belçika, 14 AB ülkesinden oluşan bir grup içinde, 100.000 kişi başına düşen ölüm sayısında ilk beşte yer alıyor. Yunanistan, Danimarka, Hollanda ve Almanya, Belçika'nın önünde bulunuyor.

Belçika'da aracınızı ödünç veriyorsanız, sigorta açısından bu kurallara dikkat edin Belçika'da aracınızı ödünç veriyorsanız, sigorta açısından bu kurallara dikkat edin

Sigara Kaynaklı Ölümlerin Nedenleri
Sigara nedeniyle ölümlerin önde gelen nedenleri akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kalp hastalığıdır. Bu hastalıklar, 2020 yılında sırasıyla 3.682, 1.422 ve 1.305 ölümden
sorumlu.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Jonathan Kemper - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş