Belçika hükümeti 2024 yılı için sağlık bakım bütçesini 2,65 milyar euro artırarak, 42,743 milyar euroya çıkmasına karar verdi. Bu durum diş hekimlerinden, fizyoterapistlere kadar bir çok uzmanının hastalarından daha az ek ücret talep edeceği anlamına gelmekte. Bunu yanı sıra gözlük, lens veya işitme cihazı için yapılan geri ödemelerin de artacak. Psikolojik destek için de daha fazla para ayrılacak.

Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke (Vooruit), alınan bütçe artırımı kararı için  "Bu bütçe ile sağlık bakımındaki yatırım ve reformlarımızı sürdürebiliriz.” yorumunu yaptı.

42 milyar euroluk bütçe nasıl paylaştırılacak?
2024 yılı için düşünülen yaklaşık 42 milyon euroluk sağlık bütçesinde yer alan bazı kalemler şu şekilde sıralandı;

  • Psikolojik destek alanında şuanda geçerli olan 330 milyon euroluk bütçeye 93 milyon euro ek katkı sağlanacak.
  • "Yeni önlemler" adı altında ayrılan bütçenin önemli bir kısmı sağlık hizmeti sağlayıcılarına ödenecek. Bu bütçenin 40,7 milyon eurosu diş bakımı, 40 milyon eurosu fizyoterapistler, 19 milyon eurosu doktorlar, 23,5 milyon eurosu dil terapistleri, 10 milyon eurosu evde bakım ve 6,2 milyon eurosu Sağlık Personeli Fonu’na ayrılacak. 
  • Hastanelere, hemşirelerin hastalarla daha fazla ilgilenebilmesi amacıyla ek personel alımı için 21 milyon euro destek olunacak. Ayrıca eğitim, istihdam ve yeniden entegrasyon için 30 milyon euro verilecek.
  • İşitme cihazlarındaki geri ödeme sınırı önümüzdeki yıl 40 desibelden 35 desibele inecek. Geri ödeme için 3 milyon euro bütçe ayrıldı.
  • Gözlük ve lens geri ödemeleri de artacak. Bunun için 5,3 milyon euro bütçe ayrıldı ve dioptri (gözlük camlarının gücü) değerinin 7'den 6'ya indirildi.
  • Son olarak, kalp yetmezliği olan hastaların uzaktan rehberlik ve takip edilmesine olanak sağlayan tıbbi uygulamaların geri ödemesi için 3,8 milyon euro'luk bir yatırım yapılacak.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş