Ulaştırma Bakanı Georges Gilkinet ve Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt tarafından yapılan açıklamada, sadece yaralanmaların olduğu kazalarda değil bundan sonra tüm kazalarda aynı alkol testi zorunluluğu gibi, uyuşturucu testi zorunluluğunun getirildiği belirtildi.

Kaza anında sürücüler polis tarafından bir kontrol listesine tabi tutulacak. Polis, uyuşturucu kullanımına işaret edebilecek “göz bebeklerinde genişleme, heyecanlı davranışlar, arabadan gelen tuhaf koku” gibi unsurları kontrol edecek. Kişide bu belirtiler varsa, ağız içinden alınacak tükürük testi uygulanacak. 

Testin pozitif çıkması halinde kişiye sürüş yasağı verilebilecek, ehliyeti elinden alınacak. Ardından laboratuvar testi için kapsamlı bir tükürük örneği alınacak. Polis olağanüstü durumlarda kan alma için bir doktor çağırabilecek.

Bu tür uyuşturucu testleri daha önce yalnızca yaralanmalı kazalarda zorunluydu. Bakan Van Tigchelt'in açıklamasında “şimdi sadece maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında da yapacağız. Trafikte uyuşturucu kullanımını daha geniş bir şekilde kontrol edebilmek için ek tükürük testleri satın aldık. Trafik de dahil olmak üzere, tüm seviyelerde uyuşturucu ile mücadeleyi artırıyoruz.” dedi.

Bakan Gilkinet ise "Biliyoruz ki, dikkatsizlik ve aşırı hızın yanı sıra sürücülerin uyuşturucu etkisi altında araç kullanması, ölümcül kazaların üç büyük nedeninden biri. Trafikte yaralananların sayısını azaltmak için elimizden geleni yapmalıyız ”dedi.

Belçika’da yapılan anketlere göre, sürücülerin yüzde 5'inin uyuşturucu etkisi altında araç kullandığı ortaya çıkıyor. Genç sürücüler arasında her yedi kişiden birinin uyuşturucu etkisi altında araç kullandığı tahmin ediliyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Belçika Polisi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş