Belçika’da ayrımcılık ve ırkçılığa karşı net yasalar olmasına ve bununla ilgili mücadele eden kurumlar bulunmasına rağmen bu alandaki vaka ve suç sayısında artış yaşanıyor. Ayrımcılık ve ırkçılığın önüne geçebilmek için Brüksel’e bağlı Sint-Jans-Molenbeek Belediyesinde “Ayrımcılık ve ırkçılıkla” mücadele masasını açılacak. 

Çok sayıda Müslümanın yaşadığı Molenbeek belediyesinde açılacak ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele masası Belçika’da ilk olacak.

Ülkede yürürlükte olan Irkçılık karşıtı Kanun, Ayrımcılık karşıtı Yasa ve Kadın-erkek eşitliği Kanunu, ayrımcılık ve ırkçılığı kanunen yasaklıyor. Ancak yetkili mercilerin çoğu zaman yasalar olmasına rağmen sessiz kalıyor ve hatta bu tür olayları görmezden geliyor.

Belediye meclisi tarafından onaylanan öneri Meclis Üyeleri Hind Addi (PVDA) ve Khalil Boufraquech (PS) tarafından hazırlandı. Kabul edilen öneri sayesinde ilk kez bir belediyede ayrımcılık ve ırkçılık konusunda bir birim kurulmuş olacak.

Kurulacak birimin iki önemli işlevi olacak. Birim; ayrımcılık ve ırkçılık mağdurlarının gerekli kurum ve kuruluşlara şikâyette bulunmasına yardımcı olacak. Mağdurlarla görüşecek ve onları polis, Belçika Eşit Haklar ve Irkçılıkla Mücadele Hükümet Kurumu (UNİA) gibi yetkili kurumlara yönlendirecek. Ayrıca Molenbeek sakinleri tarafından bildirilen tüm ayrımcılık ve ırkçılık vakalarının bir listesini hazırlayacak. Hazırlanan listeyi yetkili bölgesel makamlara ileticek. 
 
Kiralık konut pazarındaki ayrımcılık
Molenbeek Belediyesi İşçi Partili Meclis Üyesi Hind Addi, “Unia'nın Brüksel'deki ayrımcılıkla ilgili son raporunda, ev veya daire kiralama konusunda yaşanan ayrımcılık ve ırkçılık ile ilgili hiçbir ayrıntıya yer verilmiyor. Kiralık konut pazarında gerçek bir ayrımcılık sorunu var. Yerel yönetim olarak öylece duramayız. Mağdurlara destek olmalı ve yardım etmeliyiz. Mağdurlar ayrımcılıkla mücadele masası aracılığıyla şikayetlerini bildirebilir. Orada ilgili ayrımcılıkla mücadele servislerine yönlendirilebilirler ve destek alabilirler” dedi. 

Sosyalist Partili Meclis Üyesi Khalil Boufraquech, “Belediye aynı zamanda konut yoluyla entegrasyonu desteklemeye çalışan yerel derneklerin katılımını da teşvik edecek. Örneğin kiralama piyasasında uygulamalı testler yapabilmeleri için eğitim alabilirler. Ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele masasının tam olarak ne zaman açılacağı henüz belli değil. Ancak bu yasama organının bunun gerçekleşebileceğini umuyoruz” dedi.  

Önerge çekimser oy kullanan Walon MR (Reform Hareket) ve N-VA (Yeni Flaman İttifak) partileri dışında tüm partilerin desteğini aldı.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş