Ağustos ayından bu yana, Göçmen Bürosu'nun (DVZ) Belçika'da doğan Filistinli çocukların vatandaşlığının iptal etmesi üzerine yaptığı baskıya, ilk tepki Brüksel’e bağlı Koekelberg ve Elsene Belediyesi’nden geldi.  Brüksel’in Koekelberg ve Elsene ilçe belediyeleri, DVZ’nin talimatına uymayacaklarını duyurdu.

Ortaya çıkan bilgiye göre DVZ çoğunluğu Anvers şehri olmak üzere Liège, Brüksel, Limburg ve Doğu Flandre'deki belediyelere Belçika’da doğan Filistin kökenli çocukların Belçika vatandaşlığının iptal edilmesi üzerine bir yazı gönderdi.  

Aynı zamanda Brüksel PS ( Walon Sosyalist) partisi federasyonunun başkanı ve Frakofon sosyalistlerin meclis grup lideri olan Koekelberg Belediye Başkanı Ahmed Laaouej, “Eğer Koekelberg belediyesi olarak böyle bir mektup alırsak, bu talimatı uygulamayacağız. DVZ bu konuda yetkili değil. Bu önlem yasal bir temele dayanmıyor. Ayrıca bildiğimiz uluslararası bağlamda böyle bir mektup göndermek uygun değil” dedi. 

Elsene Belediye Başkanı Christos Doulkeridis da DVZ’nin talimatını takip etmeme kararı aldı. Doulkeridis sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Belediye başkanı ve nüfus memuru olarak Elsene’de bir çocuğun Belçika vatandaşlığının iptal edilmesi gibi bir planın olmadığını garanti edebilirim” dedi. Doulkeridis, “Zaten çok fazla sıkıntı çekmiş bir halka, bugünkü zorla uluslararası bağlamda ekstra bir haksızlık yapmaktan kaçınalım” diye ekledi. 

Fransızca Konuşan Göçmenlik Hukuku Derneği (ADDE) Başkanı Avukat Julien Wolsey, Filistinli ebeveynlerin çocuklarının Belçika vatandaşlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu doğruladı.

Söz konusu çocuklar, aksi takdirde vatansız kalma riski bulunan çocuklara tanınan yasal haklardan yararlanarak, Belçika vatandaşı olmuşlardı. Ancak bu hüküm, çocuğun ebeveynleri aracılığıyla başka bir vatandaşlık alabileceği (örneğin Filistin vatandaşlığı gibi) durumlar için geçerli değil. 

DVZ, Filistinliler AB içinde Belçika’ya çocuk sahibi olmak için gidiyorlar. Bu şekilde Belçika vatandaşlığını kazanmayı ve aile birleşimi yoluyla fayda sağlamayı hedefliyorlar. 

İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor'un kabinesi ise durumu farklı bir açıdan değerlendirdi. Söz konusu talebin verilmiş bir vatandaşlığı geri çekme isteği olmadığını, ancak ebeveynlerin dosyasında bir pasaport bulunması durumunda bu bilgiyi belediyelerle paylaşmanın DVZ’nin işi olduğunu belirtti. 
 
Yeşiller Partisi de daha önce bu girişimi eleştirmişti. Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor'u bu talimatı geri alması için çağrıda bulundu. De Sutter, “Savaş zamanında Filistinli çocukların ikamet haklarıyla oynamamalısınız. Bir idare gerçeklik ve çocuğun üstün yararı vardır” dedi. 

Aile Birleşimi 
Belçika yargısının, Filistin vatandaşlığının var olup olmadığı konusunda tutarlı bir görüşe sahip olmadığını belirten  avukat Joke Callewaert. “Bazı mahkemeler var olduğunu düşünüyor, diğerleri ise Filistin’in uluslararası bir devletin niteliklerini taşımadığı için olmadığına hükmediyor” şeklinde açıkladı. Avukat Callewart, Gazze’deki savaş, Filistinlilerin geri dönmelerinin bir seçenek olmaması nedeniyle konuyu daha da hassas hale getiriyor” dedi.

İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Nicole de Moor'un kabinesi, iki durumun birbiriyle ilgili olmadığını vurguluyor. DVZ, Gazze çatışması başlamadan çok önce ağustos ayından beri bu tür mektupları göndermeye başladı.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.