Pazartesi günü Flaman Scholierenkoepel tarafından yapılan bir açıklamaya göre, 10 binden fazla öğrenci arasında yapılan geniş çaplı bir ankette göre her beş öğrenciden biri ırkçılığa maruz kalıyor. Flaman Eğitim Bakanı Ben Weyts'e (N-VA) göre, eskiden görmezden gelinen şeylere karşı bugün insanlar daha dikkatli olduğu için daha fazla ihbarda bulunuluyor.

Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 70'i ortaokulda ırkçılığın hiçbir türüyle karşılaşmadığını ancak yüzde 18’i ise ırkçılıkla ilgili sorunlar yaşadığını söylüyor. Ebeveynleri Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen öğrenciler arasında bu oran yüzde 49'a kadar yükseliyor.

Flaman Scholierenkoepel Başkanı Lore Sleeckx, bu rakamların çok yükek olduğunu belirtirken, “Bu kadar yüksek olmamalı. Bir okul tüm öğrenciler için güvenli ve hoş bir ortam olmalıdır.” şeklinde ifade kullandı.

Scholierenkoepel, gidişatı değiştirmek için göçmen kökenli öğrencilerin okul içerisinde karar alma sisteminde, yani sınıf konseylerinde yer almasının önemli olduğunu vurguladı. Sleeckx, "Bu öğrencilere konseyde yer almalarına izin verilirse, sistem daha şeffaf hale gelir. Böylece öğretmenler arasında herhangi bir önyargı oluşması önlenebilir.” dedi.

Sleeckx, öğrencilerin sınıf konseyine katılması mümkün olmadığı durumlarda da tartışmaya ait yazılı bir raporun hazırlanmasını ve katılan öğrencilere dağıtılmasını tavsiye etti. Scholierenkoepel başkanı, “Bu şekilde öğrenciler, okulda öğretim ekibi tarafından nasıl algılandıklarına dair daha fazla geri bildirim alırlar.”dedi.

Irkçılığa karşı koymak için daha çeşitli bir öğretmen kadrosunun olmasının da faydalı olacağına vurgu yapan Sleeckx, “Eğer her öğrenci kendini bir öğretmenle özdeşleştirebiliyorsa, bu doğru yönde atılmış bir adım olur” dedi.

Flaman Eğitim Bakanı Ben Weyts (N-VA  konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Bugün insanlar eskiden görmezden gelinen şeylere karşı daha uyanık. Bu yüzden de öğretmenlerimiz arasında eskiye ya da başka yerlere kıyasla ırkçılık olayları daha fazla rapor ediliyor. dedi. 

Bakan, her türlü görüşmeye açık olduğunu ancak öğretmenlere ve sınıf konseylerine karşı güvensizlik konusunda ihtiyatlı davrandığını belirtirken, “Tıpkı her özgür okulun dini inanç işaretlerini yasaklayabilme olasılığının bulunmasını istediğim gibi. Bu arada, bunun ırkçılıkla hiçbir ilgisi yok.” İfadesini kullandı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Zen Chung -Pexels.com

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş