Belçika'da göçmen kökenli nüfus son 20 yılda iki katına çıkarak 4 milyona ulaştı. Bu durum ülkede artan toplumsal çeşitliliğin de bir göstergesi haline geldi. Göçmen kökeni olmayan Belçikalıların sayısındaki azalma ile birlikte, göçmen kökenli bireylerin toplumun genel yapısında daha belirgin bir rol almaya başladığı gözlemleniyor.
 
Belçika İstatistik Bürosu Statbel'in verilerine göre, yaklaşık 11,7 milyon nüfusa sahip ülkede son 20 yılda göçmen kökenli nüfus 2 milyondan 4 milyona yükseldi. 2003 yılında her 7 kişiden biri göçmen kökenine sahipken, bu oran 2023’de her 3 kişiden birine yükseldi.

Belçika'da kan örneğiyle hastalıkları erken tespit eden test geliştirildi Belçika'da kan örneğiyle hastalıkları erken tespit eden test geliştirildi

Göçmen olarak nitelendirilen grubun içerisinde kendisi göçmen kökenine sahip vatandaşlar ile en az bir ebeveyni göçmen kökenine sahip kişiler ve Belçika vatandaşı olmayanlar yer alıyor. Örneğin, bir ebeveyni Belçikalı diğer ebeveyni Hollandalı olan kişiler de bu grubun içerisinde yer alıyor.

Statbel rakamlarına göre, göçmen kökenli grubun yüzde 20'si Hollanda ve Fransa gibi komşu ülkelerden gelenler oluşturuyor. Yüzde 27'si diğer AB ülkelerinden gelen kişilerden, yüzde 53'ü ise AB dışından gelenlerden oluşuyor.
 
Ülkenin demografik yapısına bakıldığında 65 yaş ve üstündekilerin yedide biri göçmen kökenli olduğu, çocuklar ve gençler arasında bu oran neredeyse iki kişide bire denk geldiği görülüyor.

Sadece Falaman bölgesinde çocuklar ve gençler arasında göçmen kökenlilerin oranı son 20 yıl içinde yüzde 19'dan yüzde 41'e yükseldi.

Bölgesel bazda bakıldığında da büyük farklılıklar göze çarpıyor. Koekelare'de nüfusun sadece yüzde 5'i göçmen kökenli iken, Sint-Joost-ten-Node'da nüfusun yüzde 91'i göçmen kökenli. Göçmen kökenlilerin fazla olduğu bölgelerin başında Brüksel ve çevresi, Limburg'daki maden bölgesi ve Antwerp ve Gent gibi büyük şehirleri geliyor.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.