Önümüzdeki yıl 1 Şubat itibariyle Belçika’daki yasal emeklilik yaşı 65’den 66’ya çıkacak. Yasal emeklilik yaşından önce emekli olmak mümkün ancak bunun bir maliyeti bulunmakta. Spaargids.be bu erken emeklilikte kişiye yansıyacak maliyeti hesapladı.

Ne zaman (erken) emekli olabilirsiniz? 
Belçika’da 44 yıllık çalışma süresi olanlar, 60 yaşında emekliliğin tadını çıkarabilir. 43 yıllık çalışma süresi olanlar 61 yaşında, 42 yıllık çalışma süresi olanlar ise 63 yaşında emekli olabilir. Çalışanlar için bir yıl, en az 1/3'ünde tam zamanlı çalıştığınızda sayılır. Bu, 104 gün çalışmaya (veya eşdeğer olarak sayılan günlere) denk gelir.

Ne zaman tam olarak (erken) emekli olabileceğinizi mypension.be üzerinden kontrol edebilirsiniz. Sitede ayrıca profesyonel kariyerinizi daha erken sonlandırmanın emekliliğiniz üzerindeki mali etkisini de görme şansı bulabilirsiniz.

Emeklilik nasıl hesaplanır?
Çalışanlar ve serbest meslek sahiplerinin emekliliği yıllık maaşa göre hesaplanır. Emeklilik hizmeti, bu maaşı belirli bir maaş tavanına kadar sınırlandırabilir.  2024 için maksimum maaş miktarı yıllık 76.395,98 euro'dur. Belirlenen bu miktarın üzerinde geliri olanların eline geçecek emeklilik maaşı, sadece tavan maaş miktarı üzerinden hesaplanır. Üstündeki gelir hesaba katılmaz.

Emekli olduğunuzda, emeklilik hizmeti hesaplanan yıllık tutarları toplar. Bu tutarlar, yaşam maliyetindeki değişikliklere uyum sağlamak için yeniden değerlendirilir.

Yeniden değerlenmiş yıllık tutarların toplamı son olarak yüzde 60 ile çarpılır. Bu, yıllık alacağınız emeklilik maaşıdır. Eşinizin az çalıştıysa veya hiç emeklilik hakkı yoksa, bu oran yüzde 75'e kadar çıkar. 

Emeklilik hizmeti, kişinin alacağı emekli maaşını kendisi üzerinden mi yoksa aile emekliliği üzerinden mi hesaplanacağına karar verir ve en avantajlı seçeneği belirler. Dikkat; bu düzenleme birlikte yaşayanlar için geçerli değildir.

Serbest meslek sahiplerine yıllarca bir düzeltme eklenmiştir. Kısa bir süre öncesine kadar emeklilik maaşları, mesleki gelirlerinin yüzde 69'u üzerinden hesaplanıyordu. Ancak bu kural artık geçerli değil.

Yasaların öngördüğünden daha az veya daha fazla çalışırsanız ne olur? 
Eğer 45 yıldan az çalışmışlığınız varsa, bir veya daha fazla yıl için yıllık emeklilik maaşı hesaplamasına dahil edilen yıllık tutar 0 olacaktır.

IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı! IKEA, yangın riski nedeniyle Hollanda, Almanya ve Belçika’da powerbankleri geri çağırdı!

Buna karşılık, 45 yıldan fazla çalıştıysanız, 14.040 günden sonraki günler emeklilik hesaplamanıza dahil edilir ve böylece ek bir emeklilik maaşı kazanırsınız.

Eğitim gördüyseniz ne olur? 
Son olarak, öğrenim yıllarınızı "satın alarak" emeklilik maaşınızı artırabilirsiniz. Bunu yaparsanız, bekar olarak emekli olduğunuzda yıllık brüt 325,06 euro ek bir tutar, aile emekliliği içinse yıllık brüt 406,32 euro ek bir tutar alırsınız.

Bu düzenlemeye çeşitli meslek grupları için birçok istisna vardır. Ayrıca, düşük bir tutar alacak olanlar için bir asgari emeklilik maaşı bulunmaktadır. Memurlar için de ayrı gecikmiş maaş söz konusudur. Emeklilik maaşları, son hizmet yıllarının maaşı üzerinden hesaplanır.

Kendiniz için ek bir emeklilik nasıl oluşturabilirsiniz? 
Dileyen herkes, aktif meslek hayatından sonra tamamen yasal emeklilik maaşına bağımlı olmamak için ek bir emeklilik birikimi yapabilir. Bu, örneğin grup sigortası, Serbest Meslek Sahipleri İçin Serbest Ek Emeklilik (VAPZ), Bireysel Emeklilik Taahhüdü (IPT), emeklilik tasarruf sigortası, emeklilik tasarruf fonu veya uzun vadeli tasarruf formülü ile yapılabilir.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş