Bu yıl itibariyle Belçika’da yeni bir kural yürürlüğe girdi. Buna göre hastane, ev doktoru veya işyeri hekiminin diyabet teşhisi koyduğu sürücüler, teşhisten sonra 4 gün içerisinde ehliyetlerini değiştirerek, “uyarlanmış ehliyet” almak zorunda.

Konu ile ilgili gerekli prosedür ve yasal zorunlulukların anlatıldığı bir broşür yayınlayan Diyabet Ligi kurumu, hasta için sınırlı bir geçerlilik süresine sahip, uygun bir sürücü belgesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Kurumun açıklamasında, her diyabet hastası için geçerli olan yasal bir zorunluluk olan yeni düzenlemenin, diyabet teşhisi konan ancak herhangi bir ilaç almasına gerek bulunmayan kişiler için de geçerli olduğuna vurgu yapıldı. 

Prosedür nasıl işliyor?
Açıklanan bilgiye göre bir doktor tarafından diyabet teşhisi konan kişi, teşhisten sonraki 4 iş günü içinde gerekli başvuruyu yaparak, kendi durumuna uygun, “uyarlanmış ehliyet” alması gerekiyor. Geçici sürücü belgeleri için de aynı kural geçerli.

Başvurular belediyelere yapılıyor. Uyarlanmış ehliyet için ikamet ettiğiniz yerin belediyesine başvurmanız gerekiyor. Başvuru sırasında yanınızda eski ehliyetiniz, kimlik kartınız ve tedavi eden doktorunuz veya işyeri hekiminiz tarafından doldurulmuş sürüşe uygunluk belgesinin olması gerekiyor.

Uyarlanmış ehliyet başvurusunda ilk başvuru için 25 euro ödemeniz gerekiyor. Yenileme işlemi ücretsiz.

Daha sonra herhangi bir yanlış anlamayı önlemek için sürüş uygunluk belgesinin bir kopyasını saklamanız tavsiye ediliyor.

Diyabet teşhisi konan kişinin araç sigortası konusunda da dikkatli olması gerekiyor. Uygun bir sürücü belgesine sahip olmamak, geçerli bir sürücü belgesine sahip olmamakla eşdeğer kabul ediliyor. 

Müsli barlar Hollanda’dan sonra Belçika ve Almanya’da da geri çağrıldı Müsli barlar Hollanda’dan sonra Belçika ve Almanya’da da geri çağrıldı

Sürüşe uygunluk belgesi nasıl alınır?
Araç kullanmaya uygun olduğunuzu beyan etmek ve uyarlanmış ehliyet başvurusunda bulunmak için aşağıdaki uygunluk sertifikasına ihtiyacınız. Sertifika için aranan koşullar ise şu şekilde sıralanmakta: 
Stabil diyabet, düzenli tıbbi kontroller, 'Diyabet' hakkında yeterli anlayış, Hipoglisemi riski hakkında bilgi ve semptomların tanınması, tedaviyi aksatmamak ve diyabet eğitimi almış olmak.

Cezai yaptırım
Diyabetli kişiler için getirilen bu kurala uymayan sürücüler, sürüş yasağı, para cezası veya bazı durumlarda hapis cezası ile karşılaşabiliyor. Bu yüzden, diyabet teşhisi sonrası araç kullanımında gerekli tüm adımların doğru ve zamanında atılması büyük önem taşıyor.

Haber. Halil Uygun 
©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.