Belçika’da diyabet hastaları, Ozempic ilacında yaşanan talep patlamasının ardından şimdi de Trulicity eksikliğiyle karşı karşıya kaldı. Federal İlaç Ajansı (FAGG), Trulicity'nin tedarikinde sıkıntılar yaşandığını açıkladı, alternatif seçeneklerin kısıtlı olduğuna dikkat çekti.

Trulicity ve Ozempic, yiyeceklerle alınan karbonhidratların bağırsaklardaki GLP-1 hormonu üzerindeki etkisini taklit ederek, pankreası insülin üretmeye teşvik ediyor. Bu ilaçların tedarikindeki sıkıntı hem diyabet hastalarını hem de ilgili sağlık profesyonellerini zor durumda bırakıyor. Alternatif tedavi seçeneklerinin yetersizliği de yaşanan problemleri artırıyor.

Schaarbeek'te gece alkol satışı yasağı getirildi Schaarbeek'te gece alkol satışı yasağı getirildi

Antwerp Üniversitesi Hastanesi'nde endokrinoloji profesörü Luc Van Gaal, Trulicity'nin sadece diyabet hastalarına reçete edildiğini ve obezite hastalarının Ozempic'e erişememesi nedeniyle Trulicity'ye yönelmediğini belirtti.  Ancak doktorların Ozempic'e olan yüksek talep nedeniyle, diyabet hastaları için Trulicity'i seçtiğini, dolayısıyla bu durumun Trulicity'nin kıtlığını dolaylı olarak tetiklediğini vurguladı.

Federal İlaç Ajansı’ndan yapılan son açıklamada çeşitli dozlardaki Trulicity enjeksiyon kalemlerinden bazılarının tükenmiş olduğu diğer piyasadaki ürünlerin ise en azından Aralık ayının ortasına kadar yetecek düzeyde olduğu belirtildi.

Bakan Vandenbroucke, geçen sonbaharda Ozempic'in artık herkese reçete edilemeyeceğine karar vermişti. Diyabet hastaları ilacı almaya devam ederken, obezite hastaları sadece ciddi obezite durumunda (BMI en az 35) veya kiloya bağlı sağlık sorunları yaşadıkları zaman (BMI en az 30) Ozempic kullanabiliyor.

Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) göre, geçen sonbaharda Avrupa'da artan talep nedeniyle Trulicity'de de benzer kıtlıklar yaşanmaktaydı. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.