Belçika’nın Flaman kesimi, Gent kentinde ikamet eden Türk çift, Bulgar vatandaşı bir kadının çocuğunu evlat edinmek isterken, bir nüfus müdürünün durumu şüpheli görüp şikayet etmesi üzerine davalık oldu. Yapılan incelemede Türk çiftin, Bulgar kadın tarafından yanıltıldığı ve doğum öncesi çiftten 5 bin euroya kadar para aldığı ortaya çıktı. Gent şehrinde görülen karar duruşmasında mahkeme Bulgar anneye gıyabında 10 ay hapis cezası verirken Türk çift için beraat kararı aldı.

Olayla ilgili gerçekler 2020 yılına dayanıyor. Belçika’nın Gent kentinde ikamet eden Türk çift uzun zamandır çocuk sahibi olmak istiyordu ancak bu istekleri kadının tıbbi sorunu nedeniyle gerçekleşemedi. Çift, Belçika’daki Bulgar tanıdıkları aracılığıyla o sırada altı aylık hamile olan kadınla temasa geçti. Bu süreçte, bebeğin nüfusunu üstüne almak isteyen bir adam eşini bebeğin annesiyle aldattığını ve Bulgar kadının hamile kaldığını beyan etti. Daha sonra bunun bir yalan olduğu ortaya çıktı. 

Türk karı koca kısa süre sonra yine de çocuğu sahiplenmeye karar verdi. Mahkemede ortaya çıkan bilgiye göre Bulgar anne doğum için Belçika’ya geldi ve çocuk 29 Haziran 2020 tarihinde dünyaya geldi. Doğumdan sonra bebek Türk çift tarafından bakıldı. Türk aile bebeği kendi nüfuslarına geçirmek için Gent Nüfus Dairesi’ne başvurdu. Yapılan başvurudan şüphelenen memur, usulsüz taşıyıcı annelik konusunda soruşturma başlattı. Bunun üzerine aile Çocuk Mahkemesi ve Savcılık tarafından soruşturmaya alındı. 

Mahkemede ortaya çıkan bilgiye göre Türk çift, çocuğunu daha iyi bir geleceğe kavuşturmak istediğini belirten ve o sırada dokuzuncu çocuğuna altı aylık hamile olan Bulgaristanlı kadınla, çevrimiçi olarak iletişime geçti. Taraflar arasında somut bir anlaşma yapılmadı, sadece Türk çiftin tüm masrafları karşılayacağına karar verildi. Ancak Bulgar kadının doğum öncesinde ve doğumdan sonra, Türk çiftten farklı zamanlarda toplam 5000 euro para talep ettiği belirlendi.

Mahkeme, Bulgar kadının çocuğuna onur kırıcı bir şekilde muamele ettiğine, çocuğu bir ticaret malı olarak gördüğüne hükmetti ve gıyabında 10 ay ertelenmiş hapis cezası verdi.

Mahkeme Türk çiftin çocuğu ticari bir mal olarak görmediğine ve çocuk doğduktan sonra ona sevgi ile baktıklarına hükmederek, beraat kararı verdi. Türk çiftin “Bulgar kadın tarafından sürekli olarak daha büyük miktarlarda para ödemeye mecbur bırakıldığı ve kandırıldıkları” belirtildi.

Gent Mahkemesinin bu kararının temel amacının, biyolojik olarak bir çocuğun doğumunu kar amacıyla ticarete dönüştürerek, bundan çıkar sağlamaya çalışan diğer kişiler de dahil olmak üzere, toplumsal bir sinyal vermek olduğu belirtildi.

Türk çiftin resmi evlat edinme prosedürü başlattığı bildirildi. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş