Flaman VTM televizyon kanalında yer alan bir haber programında son beş yıl içinde parasetamol ile ilgili zehirlenme vakalarında yaklaşık üç kat artış olduğu belirtildi. 

Antigifcentrum (Zehir Kontrol Merkezi) verilerine dayandırılarak verilen haberde, zehirlenme vakalarının reçete ile verilen ağrı kesicilerin aşırı kullanımından kaynaklandığına dikkat çekildi. Uzmanlara göre aşırı dozda ağrı kesici kullanımı karaciğere olumsuz etki yapıyor ve en kötü durumda ise ölüm riski ortaya çıkıyor.

Antigifcentrum’a verilerine göre geçen yıl, ilaçlarla ilgili olarak 23 binden fazla çağrı yapıldı. Bunların 2 bin 640’ı (yaklaşık yüzde 12) ağrı kesicilerle ilgiliydi. Merkeze göre ağrıkesicilerin sebep olduğu zehirlenme vakaları beş yıl önceye göre yaklaşık yüzde 33 arttı. 

Merkezin sözcüsü Patrick De Kock konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Çok fazla enfeksiyon atlattık, ayrıca covid salgınını da yaşadık. Bu nedenle birçok kişinin evinde parasetamol bulunuyor ve kullanılıyor. Popüler bir ürün, güvenli bir ürün ama tabii ki bir toksik sınırı da var.” dedi. 

Uzmanlar parasetamol gibi ağrıkesici ilaçların doktorun tavsiyesi ile ve verilen dozajda kullanılması tavsiyesinde bulunuyor. Ağrı kesicilerin belirtilen dozun üzerinde kullanılması ise zehirlemelere yol açabiliyor.

Parasetamol gibi ağrı kesiciler, suda köpüren efervesan tabletler ya da haplar şeklinde satılıyor. Bu haplar ateşi düşürmek veya ağrıyı dindirmek için kullanılıyor. Uzmanlara göre günde maksimum 4 gram halinde, 7 gün boyunca alınabilen bu ilaçlar belirtilen dozun aşılması halinde karaciğere zarar verdiğini belirtiyor.  

Ağrı kesici ilaçları sürekli kullanan kişilerde, doz aşımının başlangıçta sadece biraz mide bulantısı yaratabileceğini belirten De Kock, “Bir sonraki aşamada karaciğer ağrısı yaşayacaksınız. Üçüncü gün, ağrı dayanılmaz hale gelecektir.” şeklinde açıkladı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş