Flaman hükümeti, yerel yönetimlerin ev alacak kişilere mali destek vermesini öneren “Kendi Bölgesinde Yaşamak” (Wonen in Eigen Streek – WIES) genelgesine yönelik aralarında Antwerpen, Luik, Mechelen, Brugge gibi önemli merkezlerin de bulunduğu, toplam 95 şehrin bulunduğu bir liste yayınladı. 

Yayınlanan genelgede, listedeki şehir yönetimlerinin özellikle genç insanların doğup büyüdüğü şehirlerde artan ev fiyatları nedeniyle konut alamaması ve şehri terk etmek zorunda kalmasının önüne geçilmeye çalışıldığı belirtildi.

WIES yönetmeliğine göre, belediyeler konutun arsa payının %50 ila %100'ünü karşılayarak fiyatı düşürecek. Alıcılar ise arsanın geri kalanını ve üzerine inşa edilecek evin masrafını karşılayacak.

Flaman hükümeti ayrıca aday alıcıların karşılaması gereken gelir limitlerini de belirledi. Mali destek almak isteyenlerin minimum gelirinin 12.078 euro olması gerekiyor. Maksimum gelir sınırı bir çift için 77.301 euro ve bekar bir kişi içinse 53.145 euro olarak belirlenmiş durumda.

Sadece bu gelir limitlerine uyan ve son on yıl içinde en az beş yıl boyunca aynı belediyede veya komşu belediyede yaşayan kişiler, WIES uygulamasından yararlanabilecek. Ayrıca, alıcının satın alınan konutta en az 20 yıl yaşaması gerekiyor. 

Belirlenen 20 yıllık ikamet etme süresi sonlanmadan konutunu satmak isteyen kişiler ise belediyeye konut değeri üzerinden ceza ödemek zorunda kalacak. 

Elde edilen bilgiye göre WIES kararnamesi geçtiğimiz ay Flaman Parlamentosu tarafından kabul edildi ve 14 Temmuz’da da Flaman hükümeti tarafından prensipte onaylandı. Kararnamenin yürürlüğe girebilmesi için danışma organları ve Danıştay’ın da onayı gerekmekte. Bu nedenle kararın henüz nihai olmadığı ve bu yıl sonbaharda kesinleşmesi beklenmekte.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Flandre eyaleti resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kararnamede yer alan belediyelerin listesi: WIES yönetmeliği belediyelerin listesi

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş