Belçika Anayasa Mahkemesi, seçmenler arasında yaşa bağlı ayrımcılık yapılmaması adına 16 ve 17 yaşındaki seçmenlerin de zorunlu olarak oy vermesine karar verdi. Böylelikle Federal hükümetin bu yaş grubu için oy kullanma zorunluluğunu kaldırma girişimi, iptal edilmiş oldu.

Bu durum, gençlerin siyasi bilincini artırarak, demokratik süreçlere katılımlarını teşvik edecek bir adım olarak değerlendiriliyor. Eğer gençler oy kullanmazsa, cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler.
Bu yaş grubundaki gençler ilk oylarını 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kullanacak.

9 Haziran: Seçim maratonu günü 
Haziran ayının 9’u Belçikalı seçmenler için seçim maratonu günü olacak. Seçmenler, yerel, ulusal ve Avrupa düzeyindeki politikaları belirleyecek adayları belirleyecekler.

Aynı gün, Avrupa Parlamentosu, Halk Temsilcileri Meclisi, Flaman, Valon ve Brüksel Başkent Bölgesi Parlamentoları, Almanca Konuşan Topluluk Parlamentosu için oy kullanılacak. Bu seçimlerin sonuçları, Senato ve Fransız Topluluğu Parlamentosu'nu da şekillendirecek.

Aynı gün, Avrupa Parlamentosu için 22 üye, Halk Temsilcileri Meclisi için 150 üye, Flaman Parlamentosu için 124 üye, Valon Parlamentosu için 75 üye, Brüksel Başkent Bölgesi Parlamentosu için 89 üye (72 Fransızca ve 17 Hollandaca konuşan üye) ve Almanca Konuşan Topluluk Parlamentosu için de 25 üye belirlenmiş olacak.

Belçika’da 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren değişiklikler Belçika’da 1 Mayıs'ta yürürlüğe giren değişiklikler

Bu seçimlerin sonuçlarına göre, Senato ve Fransız Topluluğu Parlamentosu da dolaylı olarak oluşturulacak. Senato, eyalet parlamentolarından 50 üye ve federal seçim sonuçlarına dayalı olarak belirlenen 10 atanmış üyeden meydana gelecek. Fransız Topluluğu Parlamentosu ise, tüm Valon Parlamentosu üyeleri ve Brüksel Parlamentosundan seçilen 19 Fransızca konuşan üye ile kurulacak. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.