Belçika’da 1 Temmuzdan itibaren vatandaşların cebini etkileyecek bir dizi değişiklik yapılacak. Telekom, bankacılık ve enerji alanındaki değişiklikler haberimizde

Dijital ödeme 
Yeni düzenleme ile elektronik ödeme araçlerı daha yaygın kullanılmaya başlayacak. Buna göre her mağazada ve sağlık kuruluşlarında en az bir şekilde dijital ödeme olanağının sunulması gerekecek.

Nakit ödemeye ek olarak hangi dijital ödeme seçeneğinin sunulacağını mağaza sahibi veya şirket kendisi belirleyecek. Müşterilere klasik bir post cihazı, Payconiq gibi mobil uygulamalar veya tutarı transfer etme seçeneği de sunulabilecek.

Yemek çekleri, eko kuponları veya tüketici kuponları, kartla alınmış olsa bile elektronik ödeme aracı olarak kabul edilmeyecek.

Yol vergisi yaklaşık yüzde 9 zamlanacak
Araç sahiplerinin her yıl ödemek zorunda olduğu yol vergisine yaklaşık yüzde 9 zam yapılacak.

Flaman bölgesinde enflasyona bağlı olarak yüzde 8,97 oranında zam yapılacağı belirtildi.  Flaman Vergi Dairesi Vlabel, vergi mükelleflerine değişiklikle ilgili olarak, bilgilendirme mektubu gönderecek. Mükellefler bu bilgilendirme mektubunu aracın ilk tescil edildiği ayı takip eden ay içinde alacak.

Yeni bir özellik, Temmuz ayından itibaren vergi makbuzları (aanslagbiljetten), hükümetin dijital posta kutusu olan eBox'larını etkinleştiren mükelleflere, dijital olarak gönderilecek.. Hem kağıtta hem de ödeme için dijital olarak gönderilen vergi makbuzlarında bulunan QR kodu ile ödeme yapılabilecek.

Eşyalı konut kiralayanlara yeni KDV yükümlülüğü
Ardenlerde veya deniz kenarında mobilyalı olarak kiraya verilen evler için yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre misafir karşılama, mobilyalı ev kiralama veya gnlük kahvaltı servisi veren konut sahipleri temmuz ayından itibaren kdv ödemek zorunda kalacak. 

Bu konutlara uygulanan kdv için konutun ev sahibi tarafından veya Airbnb, Booking.com ve Belvilla gibi bir şirket üzerinden kiraya verilmesi arasında fark gözetilmeyecek.

KDV uygulaması sadece 3 aydan kısa süreli kiraya verilen konutlar için geçerli olacak. Üç aydan uzun süreli mobilyalı kiralanan evlerde kdv uygulanmayacak.

Elektrikli scooterlar için yeni trafik kuralları
Yarından itibaren geçerli olmak üzere elektrikli scooterlar ve monotekerler için uygulanan trafik kurallarında değişiklik yapıldı. Bundan böyle, bunları kullanmak için 16 yaş sınırı getirildi. 

Yerleşim alanları ve bahçelerde, yayalar, bisikletliler ve biniciler için ayrılmış yollarda ve oyun sokaklarında, 16 yaşından küçüklerin de e-step kullanmasına izin verilecek. Özel olarak trafik levhası ile izin verildiği belirtilmesi halinda, gençlerin yayalara ait yollarda bu araçları kullanmalarına izin verilecek, ancak sürüş hızlarını yürüme hızında olması gerekecek.

E-scooter kullanıcılarının, sürüş hızlarından bağımsız olarak, bisikletçiler için uygulanan trafik kurallarına uyması gerekecek. Sonuç olarak, artık bu araçlar da kaldırımda değil,  bisiklet yolundan gidebilecek. Bisiklet yolu olmayan yerlerde anayolu kullanabilecek. 

Bunun dışında e-step’ler sadece tek kişi tarafından kullanılabilecek. 

Restorasyon primi ve çoğu enerji primlerinde değişiklik: Mijn VerbouwPremie
Flaman restorasyon primi ve ağ yöneticisi Fluvius'un bazı enerji primleri 1 Temmuzdan itibaren yeni bir dijital uygulama sisteminde birleştiriliyor. 

Mijn VerbouwPremie adındaki yeni sistemde işleme alınacak işler arasında şunlar bulunmakta: 
Çatı, dış duvar ve zemin yalıtımı ve yenilenmesi, pencere ve kapıların cam ve dış doğramaları, iç duvarların, tavanların ve merdivenlerin iç tadilatı, elektrik ve sıhhi tesisat, güneş enerjisi kazanı ve ısı pompası veya ısı kazanı ile yenilenebilir enerji üretimi.

İki sistemin entegrasyonu nedeniyle, 1 Temmuz'dan itibaren restorasyon primi ve enerji primi başvuruları geçici olarak 30 Eylül 2022 tarihine kadar durdurulacak. 1 Ekim 2022'den itibaren Mijn VerbouwPremie'ye online olarak başvuru yapılabilecek.

Güneş panellerinden elde edilen elektriğin 'fazlası' paylaşılabilecek
Güneş paneli ve dijital sayaç bulunan hanelerde sağlanan elektriğin fazlası farklı bir adresle paylaşıla bilinecek. Elektriği paylaşabileceğiniz diğer adres  size ait ikinci bir ev veya bir aile üyesinin, arkadaşınızın veya komşunuzun adresi olabilir. 

Bu paylaşım için 1 temmuzdan itibaren mijn.Fluvius.be adresinden kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Şirketler, kuruluşlar veya yerel makamlar, üretilen elektrik fazlasını farklı konumları arasında bölüştürebilir.  Ayrıca kişiler arasında maliyet fiyatı ve ödeme konusunda anlaşma yapılması halinde satışı da mümkün hale geldi.

Enerji tasarruflu cihazlar için daha yüksek indirim kuponu
Doğalgaz ve elektrik sosyal tarifesine hak kazanan ve enerji tasarruflu yeni bir çamaşır makinesi, kurutma makinesi, buzdolabı veya derin dondurucu satın alan herkese Fluvius üzerinden talep edilebilecek indirim çeki (Kortingsbon) verilecek.

Nisan ayında yapılan düzenleme ile verilen indirim çeki miktarı 150'den 200 euroya çıkartılmıitı. Bu mimktar temmuz ayından itibaren 250 euro'ya yükseltildi.

Enerjide bütçe yardımı
Mali sıkıntı yaşayan ve artık ticari tedarikçiden aldığı elektrik ve/veya doğalgazın faturasını ödeyemeyecek durumda olan kişilere bir “bütçe sayacı” tanınacak.

Enerji Kararnamesi'nin sosyal kamu hizmeti yükümlülükleri bölümünde yapılan değişiklikle, vatandaşların enerji borçlarının birikmesinin mümkün olduğunca önüne geçilmeye, verilecek yardımın uzatılmasına ve insanların daha ucuz bir ticari tedarikçiye daha hızlı dönebilmesini sağlamak amaçlanıyor.

Düşük gelirliler için tanınan ve mevcut sayaçlarda kişinin ödeyememe sınırına geldiğinde kullanabilmesine olanak sağlanan para miktarı ise 75 euro olarak belirlendi. Başka bir değişle bütçe sayacına yüklenecek 75 euro kişiye acil durumda kullanabileceği bir olanak sağlayacak.

Belfius'ta tarife değişikliği
Belfius bankası bir dizi tarife değişikliğine gitti. Örneğin, postayla gönderilen kağıt banka dekontları için yapılacak kesintiler artırıldı. 

Şu andan itibaren, Belçika'daki bir cari veya tasarruf hesabı için, 70 yaşın üzerindeki müşteriler hariç, gönderilen her zarf başına 2,5 euro ücret alınacak.  Kiralık kasaların yıllık kirası ise 10 euro'dan 80 euro'ya yükselecek.

Rabobank.be tasarruf hesaplarına son verdi
Rabobank.be 1 temmuz itibariyle Belçika’daki tasarruf hesaplarının tamamen kapatılacağını duyurdu. Tasarruf hesaplarındaki birikimler ve tahakkuk edilen faizler, 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında, 1 Eylül 2022'de kapatılacak olan cari hesaba aktarılacak

Noter işlemlerine zam
Enflasyon artışı nedeniyle satış tapusu ve ipotek kredisi ücretleri, şirket işlemleri 100 euroyaçıkartıldı

evlilik sözleşmeleri, hediyeler, boşanmalar, vasiyetler  gibi işlemler alınan 7,5 Euro'luk belge masrafı kesilmeyecek ancak böyle bir belge çıkartmak için işlem parası olarak 50 euro alınacak. Devir edilmesi gereken bir tapu ile ilgiliyse (örneğin, bir taşınmaz malın evlilik ile devri gibi), maliyet istisnai olarak 100 euroyu bulacak.

Flaman bölgesinde kira yardımı 
Flaman bölgesinde verilen kira yardımı ve prim ücretleri enflasyona göre ayarlanacak. Kiralar, belirlenen azami kira miktarını aşamayacak. 1 Temmuz'dan itibaren prim veya sübvansiyon tahsisinde artan enflasyon dikkate alınacaktır.

Seyahat ederken yüksek telekom faturalarına karşı daha iyi koruma
Avrupa Birliği'nde seyahat eden herkes, Belçika'da geçerli olan tarife üzerinden arayabilecek ve sörf yapabilecek. 1 Temmuz'dan itibaren, yeni bir Avrupa dolaşım yönetmeliği sayesinde koruma daha da genişletilecek.

Yurtdışında mobil internet için yüksek faturalara karşı koruma da genişletiliyor. Bugün paket limitinizi 60 Euro aşmanız durumunda mobil internet kullanımı durdurulacak. Süresiz olarak gezinmeye devam etmek için bu korumayı kaldırma hakkı bulunmakta. Bu hakkı kullananlar 1 Temmuz'dan itibaren yurtdışındaki kullanımlarında 121 Euro'ya ulaştığında mobil bağlantısı kesilecek.

Çalışanlar için daha yüksek bisiklet ödeneği
Çalışanlar için ödenen bisiklet ödeneği, seyahat edilen kilometre başına 10 sentten 20 sente yükselecek. Günlük maksimum miktar da ikiye katlanarak 8 euroya çıkacak. 

Gaz faturalarında 3 euroluk indirim
Federal enerji düzenleyicisi (Creg) ve Belçikalı gaz şebekesi operatörü (Fluxys) tarafından yapılan ortak basın açıklamasına göre, 1 Temmuz'dan itibaren faturanın 'ulaşım hizmetleri' maddesine yüzde 10'luk bir tarife indirimi uygulanacak. Bu indirim, normal tüketime sahip bir hane için yılda yaklaşık 3 euro'luk bir indirim sağlayacak

Elektrik ve gaz için sosyal tarifede değişiklik
Yılın ikinci çeyreğinde elektrik ve gaz vergilerinde yapılan indirimle azalan sosyal tarife miktarı üçüncü çeyrekte artacak. Buna göre mevcut fiyatlara kıyasla ortalama yüzde 7,4 artacak.

İkinci çeyrekte kilovat saat başına (kdv dahil) 22.907 sent olan ücret, üçüncü çeyrekte 24.613 sente çıkacak.. Doğal gaz içinse, 2.846 sente kıyasla kWh başına yüzde 8.7 artarak 3.093 sente yükselecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın