İşte 1 Temmuzda yürürlüğe giren, cebinizi etkileyecek değişiklikler…

Asgari emeklilik maaşı ve ödenekler 

  • 65 Yaş ve üzeri yeterli derecede geliri olmayan kişilere verilen Yaşlılar için Gelir Garantisi (Inkomensgarantie voor ouderen  IGO) ödeneği miktarı yüzde 2 artacak. Buna bağlı olarak engelli kişiler için ödenen Gelir Yerine Geçen Yardımı (Inkomensvervangende tegemoetkoming - IVT) ve Entegrasyon Yardımı (Integratietegemoetkoming ) yüzde 2 oranında artacak.
  • Asgari emeklilik maaşı bekarlar için brüt aylık 32,74 euro ve evliler için 40,91 euro artacak. Madencilerin malulen emeklilik maaşına da yüzde 2,5 zam yapılacak.
  • Tamamen işsiz kalan kişilerin asgari yardımları, tek maaşlı çiftler brüt aylık 21,45 euro ve bekarlar için 17,38 euro olacak şekilde yüzde 1,3 artacak. Geçici dönem işsiz kalanların ödeneği ise yüzde 3,5 artırılacak.
  • Tek çocuklu bekar ebeveynlere ödenen çocuk bakım paraları, bir çocuğa bakmak için 1/5 zaman kredisinden yararlanan ebeveynler gibi, yüzde 1,2 artacak. 
  • İş kazaları ve meslek hastalıkları kapsamında ödenen asgari yardımlar yüzde 2 artacak. Hastalık ve maluliyet yardımlarının asgari tutarları, aile reisi olan düzenli çalışanlar için yüzde 2,5 ve diğer tüm kategoriler için yüzde 2 artacak.

Sosyal enerji tarifesi
Düşük gelirli vatandaşlara daha ucuz bir enerji sağlamak amacıyla 2021'de uygulamaya konan geniş kapsamlı sosyal enerji tarifesi 1 Temmuz 2023 itibariyle sona eriyor. Federal enerji düzenleyicisi CREG'e göre, bu durum gaz için 300 bin, elektrik içinse 500 binin üzerinde kişiyi etkileyecek. 
Sosyal tarifenin sona ermesi aynı zamanda, Flamanca konuşulan bölgelerde yaşayanlar için uygulanan enerji tasarruflu bir ev aleti satın alımında 250 euroluk indirimin de sona ereceğini anlamına geliyor.

Elektirikte sosyal tarife düşüyor, gaz tarifesi artıyor
1 Temmuz'dan itibaren, elektrik için sosyal tarifeler önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 15,9 düşüyor. Federal enerji düzenleyicisi CREG'in hesaplamalarına göre tekli elektrik tarifesi KDV dahil kilovat saat başına 22.238 sente inecek. Gaz tarifesi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 9,5 artacak. Sosyal tarife şuanda KDV dahil, kilowatt saat başına 4,471 sent.

Flandre bölgesinde trafik vergilerine zam
Flandre bölgesinde otomobilin kayıt işlemi sırasında, bir kez ödenmesi gereken trafik vergisi (BIV) miktarı temmuz itibariyle yüzde 5,2 oranında zamlanacak. Tamamen elektrikli araçlar ve hidrojenle çalışan araçlar trafik vergisinden muaf tutulmakta. Ayrıca 30 yaşındaki “klasik otomobil” sahipleri 1 Ocak'tan itibaren 99,99 euro tutarında sabit bir vergiye tabi tutulmakta. Bu vergi miktarı bu yıl aynı kalacak.değişmiyor.

Benzin ve dizel şirket araçları vergi avantajı
Benzin veya dizelle çalışan şirket araçları için uygulanan vergi avantajı kademeli olarak azaltılacak. Sadece CO₂ salımı olmayan şirket araçları (elektrikli veya hidrojenle çalışan) 1 Ocak 2027'ye kadar yüzde 100 vergi indirimli olmaya devam edecek. 1 Temmuz 2023'ten sonra satın alınan şirket araçları için CO₂ dayanışma katkısı da artacak. Bu artışın ne kadar olduğu, aracın yakıt tipine ve CO₂ emisyonlarına bağlı.

Proximus tarifeleri artıyor 
Telekomünikasyon şirketi Proximus, maaşlar, enerji ve ekipmanlar dahil olmak üzere artan maliyetler nedeniyle 1 Temmuz itibariyle tarifesine zam yaptı. 'Internet Maxi' ve 'Internet Maxi Fiber' için sabit internet abonelikleri aylık 1 euro daha pahalı olacak. Bazı Flex-paket, aylık 3 euro artacak

Riziv, evde kemoterapi ve uzun süreli antibiyotik tedavisini karşılayacak
Uzun süreli antibiyotik veya kemoterapi tedavisini kendi evinde yaptıran hastalar 1 temmuzdan itibaren geri ödeme kapsamına alınıyor. Bu hastalar hastanedeki iki tedaviden sonra geri kalan tedaviyi evde sürdürmeyi seçebilecek. Aynı kural bakım evi veya rehabilitasyon merkezinde kalan hastalar için de geçerli olacak.

Tip 2 diyabet hastaları için ücretsiz sensör
Tip 2 diyabeti olan ve günde üç kez insülin alması gereken hastaların kullandığı, kan seviyelerini ölçmeye yarayan sensörler, 1 Temmuz'dan itibaren tamamen karşılanacak. Bu olanaktan yaklaşık 18 bin 900 yetişkin ve çocuğun yararlanacağı tahmin edilmekte.

Brüksel'de 65 yaş üstü kişilere indirim
1 Temmuz'dan itibaren 65 yaş ve üzeri Brüksellilerin, toplu taşıma şirketi MIVB'deki yıllık abonelik ücretleri 12 euroya inecek. Brüksel dışında yaşayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar yıllık abonelik için 60 euro ödemeye devam edecek.

Kamyonlardan alınan kilometre vergileri değişti
Ülkenin üç bölgesinde 1 Temmuz'dan itibaren kamyonlardan kilometre başına alınan vergi tarifeleri değişti. Flandre ve Brüksel'de bir endeks düzenlemesi söz konusu iken, Wallonia'da bazı tarifeler daha pahalı, diğerleri daha ucuz hale geliyor.
Viapass'ın verilerine göre Flandre'da, Euronorm 0, 1 veya 2'ye sahip 32 tonun üzerindeki en eski ve en az çevre dostu kamyonlar için vergi, kilometre başına 0,255 eurodan 0,272 euroya çıkacak. Benzer kamyonlarda, ancak Euronorm 6 olan, yani daha yeni ve çevre dostu olan kamyonlarda, vergi kilometre başına 0,172 eurodan 0,183 euroya çıkıyor.
Wallonia'da kilometre başına vergi Ocak ayında endekslenmişti, şimdi diğer düzenlemeler geliyor. Özellikle daha eski, daha kirletici ağır kamyonlar için fiyat artarken, daha çevre dostu kamyonlar için fiyat düşecek.

Kumar reklamları yasaklanıyor 
Belçika'daki kumar bağımlısı sayısını azaltmaya yönelik temmuz ayında uygulamaya girecek olan yöneltmelik kapsamında artık televizyon, radyo, web siteleri ve afişlerde, dergi veya gazetelerde kumar reklamı yapılamayacak.
Yasak televizyonda, radyoda ve sinema salonlarında reklam spotları; web sitelerinde, dijital kanallarda ve sosyal medya platformlarında reklamlar ve video reklamlar; dergi veya gazetelerde reklamlar; kamuya açık yerlerde reklam afişleri; e-posta, posta, mesajlaşma hizmetleri, SMS veya sosyal medya aracılığıyla kişiselleştirilmiş reklamlar ve tüm reklam materyallerinde geçerli olacak. Kalan kumar reklamlarının da sıkı etik ve biçimsel kurallara uyması gerekecek. 

Futbol kulüplerine defibrilatör (AED)  zorunluluğu
1 Temmuz'dan itibaren tüm futbol kulüplerinin futbol sahalarında otomatik harici defibrilatör (AED) bulundurması gerekecek. Voetbal Vlaanderen aracılığıyla bir AED cihazı satın alan kulüplere  500 euro destek verilecek.  Federasyon, kulüplere gerekli eğitimleri verme konusunda da yardımcı olacak.

Maestro banka kartları kaldırılıyor
1 Temmuz'dan itibaren Belçika'daki yaklaşık on milyon Maestro banka kartı aşamalı olarak dolaşımdan kaldırılacak. Kullanıcılar bunun yerine “Debit Mastercard” alacaklar. Bu kartın özellikle, çevrimiçi alışverişte daha rahat kullanımı olacağı ve dünya çapında da daha geniş kullanım olduğu belirtiliyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş