Belçika’da 1 Ekim itibariyle grip aşısı eczanelerde yaptırılabilecek, sürücü adaylarının girdiği direksiyon sınavında bir GPS testi yer alacak, yağmur suyu depoları daha büyük olacak gibi bir dizi değişiklik yürürlüğe girecek. Tüm bu değişiklikleri sizler için listeledik. 

İşte Ekim itibariyle yürürlüğe girecek değişiklikler;

Eczanelerde grip aşısı
Bu yıl grip aşısı, uygun ekipmana sahip ve bu konuda eğitim almış eczanelerde yaptırılabilecek. Aynı zamanda geçen kış olduğu gibi, korona aşısı hatırlatma dozunu yaptırmak da mümkün olacak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), bu güçlendirici kampanyanın kış grip aşısıyla birleştirilmesini tavsiye etti.

Ehliyet sınavında GPS testi
1 Ekim'den itibaren, B sürücü belgesi için başvuran adaylar, direksiyon sınavı sırasında bir GPS testini de yapmak zorunda olacak. Adayların, "bağımsız sürüş" sırasında hem yönlendirme tabelalarını hem de GPS talimatlarını takip edebildiklerini göstermesi gerekecek. Bu bölümde adaylar kendi araçlarının GPS'ini veya akıllı telefonlardaki ücretsiz bir uygulamayı kullanabilecek. Bir cihaza sahip olmayanlar için sınav görevlisi bir cihaz sağlayacak.

Yağmur suyu depolama alanları büyüyor
2 Ekimden itibaren geçerli olmak üzere, yeni inşa eden veya yenilenen binalara, en az 5.000 litrelik bir yağmur suyu deposu bulunması şartı getirildi. 80 m²'den büyük bir çatı alanı için su deposu alanının  7.500 litrelik olması gerekiyor. Çatı alanı 120 m²'den büyük binalarda ise deponun en az 10.000 litre su tutabilecek kapasitede olması gerekecek.

Thalys Eurostar oluyor 
1 Ekim'den itibaren kırmızı Thalys trenleri Eurostar'ın bir parçası haline geliyor. 2019 yılında iki yüksek hızlı tren operatörü birleştiğinden bu yana yeni bir aşamaya geçildi.  Thalys uygulaması ve web sitesi kapatılacak. Fransa, Belçika, Hollanda ve Almanya arasındaki tren seyahatleri için artık eurostar.com üzerinden bilet alınabilecek. Kırmızı renge çevrilen Thalys trenlerine ise etrafında "e" harfi bulunan bir yıldız olan Eurostar logosu eklenecek. 

Enerji tüketimi yüksek evlerin kira fiyatı endekslenecek 
Kötü izole edilmiş kiralık evi bulunan ev sahipleri, 1 Ekim'den itibaren kira fiyatını yeniden endeksleyebilecek. Endeksleme, kiracıları yüksek enerji fiyatlarına karşı korumak amacıyla geçen yıl dondurulmuştu, ancak enerji krizinin geride kalması ile yeniden endekslenebilir hale çevrildi. Örnek vermek gerekirse 2021'de kötü yalıtılmış bir ev için aylık 800 euro kira ödeyen bir kiracı, Ekim'den itibaren 832 euro ödeyecek.

Nikotin keseleri yasaklandı 
Tütün içermeyen ancak nikotin ve çeşitli aromalarla zenginleştirilen nikotin keseleri 1 ekim itibariyle yasaklanıyor. Üst dudak altına yerleştirilerek emilme yolu ile nikotinin kana karıştırılması sağlanan nikotin keseleri normal bir sigaranın neredeyse 9 kat (90 miligram ) daha fazla nikotin içermekte.    

Uzun süre işsiz kalanları istihdam edenlere SGK indirimi
Flaman hükümeti, 1 Ekim'den itibaren uzun süre işsizlere istihdam sağlayan şirketlere sunduğu sübvansiyonu yeniden şekillendiriyor. Buna göre işverenler, iki yıl veya daha uzun süre çalışmayan kişileri işe aldıklarında artık bir "hedef grup indirimi" alabilecek.  Flaman İş Bakanı Jo Brouns (CD&V). bu sayede şirketlerin bu kişileri işe alma konusunda daha istekli davranacağını tahmin ediyor. 

Yeni uygulamada uzun süreli işsiz olan bir kişiye istihdam sağlayan şirkete, çalışan başına, üç aylık dönem için yaklaşık 1.000 euro, tüm yıl için 4000 euro'luk bir SGK indirimi sağlayacak. Hedef grup indirimi, çalışma sözleşmesi türüne bakılmaksızın tüm işverenlere verilecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş