Belçika’nın Beringen kentinde Casino salonunda düzenlenen ‘Gönül Gecesi’ etkinliğinde salon tıklım tıklık doldu. Beringen Millî Görüş şubesi tarafından organize edilen etkinlikte konuşan Hukukçu/Yazar Hayati İnanç katılımcıları mest etti. Etkinlikte Beringen Millî Görüş Şubesi Başkanı Mehmet Tek, Belçika İslam Federasyonu Başka Vekili Emin Demirtaş’ta kısa bir konuşma yaparak İnanç’a katılımları dolayısıyla teşekkür etti. 

Etkinliğin açılığı Beringen Millî Görüş şubesinden gençlerin ‘Selam Getiriyoruz’ şiiriyle yapıldı. Ardından Köln DTİB Merkez Camii İmam-ı Hatibi Âdem Kemaneci tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. 

gönül gecesi 01Beringen Millî Görüş Şubesi Başkanı Mehmet Tek, “2011 yılından beri başkanlık görevini yürütmekteyim. Bu gece ‘Gönül Gecesi’ etkinliğimiz ile bu dünyaya geliş gayemizi öğrenmeyi hedefliyoruz. Bizden önceki yönetici arkadaşlarımız da bu tür faaliyetlerde bulundular ve bizden sonra da yeni nesil gençlerimiz de bu tür hayır faaliyetlerin devam etmesi için çalışacaklar. Camilerimiz hepimizin ortak yapısıdır ve bu nedenle mutlaka camilerimizi sahip çıkmalıyız. Müslüman, Müslümanın derdiyle ilgilenmeli. Müslüman olarak birbirimizi sevmeliyiz ve birbirimize destek olmalıyız. Kendimizin ve gelecek neslin kurtuluşu için elbirliği ile çalışmalıyız. Birlik ve beraberlik için başarılı olmak elbette daha kolay. Bu gecenin gerçekleşmesinde emeği geçenleri ve özellikle iş insanı sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi

“Sadece Avrupa’da değil dünyanın dört bir kösesinde bu tür faaliyetlerimiz var”
Belçika İslam Federasyonu Başkan Vekili Emin Demirtaş, “Bugün sizlerle bir araya gelmekten dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Bu tür faaliyetleri Millî Görüş sadece Belçika’da değil, Avrupa’da değil, dünyanın dört bir köşesinde gerçekleştirmekte. Beringen Millî Görüş Şubesi, Belçika’da kurulan 2’ci şube olmakta. Millî Görüş şubelerini Avrupa’ya ilk gelen gurbetçi işçi vatandaşlarımız tarafından kuruldu. Beringen şubemiz kömür maden ocaklarında çalışan vatandaşlarımızın alın teriyle kuruldu. Bu teşkilatları kurmamızdaki hedefimiz örf, adet ve geleneklerimizin kaybolmaması ve yeni esil gençlerin İslamiyet’ten uzaklaşmaması içindir. İslam’ı cemiyetler çok önemlidir ve bu cemiyetlere hepimiz sahip çıkmalıyız. Bizler artık Belçikalıyız çünkü bir çoğumuz çifte vatandaşıyız. Burada birlik ve beraberliğimizi devam ettirmeliyiz ve bu tür faaliyetlerin değerine iyi bilmeliyiz. Teşkilatlarımızda başkanlık ve görev talep edilmez, başkanlık ve görev verilir. Hepimizin amacı Allah’ın rızasına kazanmak olmalı” ifadelerine kullandı. 

gönül gecesi 012

Demirtaş’ın konuşmasının ardında gecenin gerçekleşmesinde destek veren iş insanlarına teşekkür edilerek birer plaket takdim edildi. Beringen Eğitim Merkezi talebeleri tarafından ‘Düştüm Kâbe Yollarına’ isimli tiyatro duygulu anların yaşanmasına neden oldu ve skeçte yer alan talebelere hediyeler verildi. 

Şiir ve muhabbetleriyle gönüllerde taht kuran Hayati İnanç, divan edebiyatının en önemli şairlerinin eserlerini yorumlarken zamanın kıymetini bilmenin hayati önem taşıdığını örnekleriyle anlattı. İnanç, konferansta çeşitli dönemlerde yaşamış ve iz bırakmış şairlerden örnekler verdi, ayrıca kendi anekdotlarından da paylaştı.

İnanç, “Balıklar denizdeyken denizi bilmez de çıkınca bilir ama, iş işten geçer. Kısacası, ölüm gelmeden hayatın, ihtiyarlık gelmeden gençliğin, hastalık gelmeden sıhhatin, fakirlik gelmeden zenginliğin ve meşguliyet gelmeden boş vaktin kıymetini bilmek lazım” dedi. Kendine has mizahi anlatımı ile ölüm konusuna da değinen İnanç, şunları söyledi: “Ölümü hatırlayan insan güzelleşir, unutan canavarlaşır. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Ölümü hatırlayarak geçen hayata hayat denir. Hatırlamalıdır. Hatırlamak iyidir. Allah’ı ve ölümü unutma. Yaptığın iyiliği ve gördüğün kötülüğü unut.” 

Sözleriyle kimi zaman güldüren kimi zaman düşündüren İnanç, programda; Şair Nabi, Şeyh Galip, Baki, Yunus Emre’den okuduğu beyitlerle dinleyicileri Divan Edebiyatı ve Halk Edebiyatı’nın nadide dünyası ve eserleri arasında dolaştırdı. İnanç, peygamberimiz için yazılmış naatlardan örnekler de okudu. Deniz gibi büyük ve haşmetli olsan bile bir damla görünmelisin diyen İnanç “Çünkü gülün kalbine girebilen çiy damlasıdır; okyanus oraya sığmaz. Bir hayalden ibaret olan geçici bir dünya hayatını yaşıyoruz. Güzel şeyler yalnızca Allah’tan gelir. Allah’tan başka kimseden bir şey beklememeyi öğrendik” dedi. 

Avrupalı Türklere değerlerinize sahip çıkın çağrısı yapan İnanç, ailelere gençlerle iyi iletişim kurmaları çağrısında bulundu.

“Şiirde üstadım Nabi”
Esprileri ile dinleyenleri zaman zaman güldüren İnanç, şiirde örnek aldığı ismin Nabi olduğunu açıkladı. İnanç, “Çok şairlerden etkilenmişimdir. Bu isimlerin en başında Nabi gelir. Şiirde üstadım odur. 40 yıldan bu yana divanıyla meşgulüm ve mahşerde karşılaştığımızda tanıyacağıma eminim” ifadelerini kullandı.

gönül gecesi 03

Yazar Hayati İnanç, insan ömrünün bir gün tamamlanacağını, dünya hayatına değil ahiret hayatına insanların hazırlanması gerektiğine değinerek, gençlere tavsiyelerde bulundu.

“Ölüm haberini alınca…”
İnanç, Necip Fazıl ile tanışmayı beklerken vefat haberini aldığını kaydederek, “Biri beni götürse diye beklerken 1983 yılı’nın Mayıs’ında geç kaldığımı öğrendim. Beyazıt’tayım, bir gazete aldım ve tam sayfa Necip Fazıl Kısakürek’in resmini gördüm. Bir şairin gazetenin birinci sayfasını tam sayfa kapatılacak şekilde resmi basıldıysa o şair öldü demektir. Fotoğrafının altında iki mısradan oluşan bir beyit var. Herhalde yazdılar dedim bir taraftan da tahmin yürütüyorum ne yazmış olabilirler.  Düşündüklerimin hiçbiri yazmıyordu. Yazan ise şuydu; ‘Genç adam yollarımı adım adım bilirisin. Erken gel beni evde bulamayabilirsin’ yazıyordu” sözlerine yer verdi.

Yaşamıyla ilgili kesitleri paylaşan İnanç, “Bir süre önce geçirdiğim kalp krizi sonucu hastanede tedavi sürecim olmuştu. Tedavi sürecinde doktorla olan sohbetimde bana bir kitabı okumam konusunda tavsiyede bulunmuştu. İşaret ettiği kitabı okudum ve ardından vasiyetimi hazırlamaya başladım. Vasiyetimi internet aracılığıyla da paylaştım. Bu vasiyetimi ben ömrümü tamamladıktan sonra benimle öbür dünyada karşılaşan herkese soracağım. Vasiyetim için ne yaptın diyeceğim. Bunun için salonda bulunanlardan vasiyetimi okumasını istiyorum" dedi. 

Gecenin kapanışında ise Hafız Bedirhan Şahin ve Kön DTİB Merkez Camii İmam-ı Hatibi Âdem Kemaneci’nin Kur’an-ı Kerim okudu ve ardında yapılan dualar ile son buldu.

gönül gecesi 00gönül gecesi 04

Haber ve fotoğraflar : Halil Uygun

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş