Geçtiğimiz hafta bedelli askerlik yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik yurtdışında yaşayan ve Türk vatandaşlığından çıkmış, mavi kart sahibi vatandaşlarımızı tedirgin etti. Mavi kart sahiplerinin yönetmelik değişikliği nedeniyle dövizle askerlik yapamayacağı tedirginliğine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sırakaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı’ndan açıklama geldi. Her iki açıklamada da yönetmelik değişikliğinin dövizle askerlik ile ilgili olmadığı belirtildi.

Hafta sonunda yaşanan karışıklık
Özellikle sosyal medya platformları yapılan paylaşımlarda ve bazı haber sitelerinde, tekrar Türk vatandaşlığına kabul edilen vatandaşların dövizle askerlik hakkından yararlanamayacağı bilgisi paylaşıldı. 

Bedelli askerlikte uygulamaya ilişkin detayların yer aldığı ve 5 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de “Askeralma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te başvuru yapıp kurada hak kazananlar hakkından vazgeçtiğinde tekrar bedelli askerlik için başvuru yapamayacakları belirtildi. Yönetmelikte ayrıca temel askerlik eğitimini tamamlamadan Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkartılan yükümlülere, tekrar Türk vatandaşlığını kazandıklarında bedelli askerlikten yararlanabilmeleri için yeni bir hak verilmeyeceği” kaydedilmişti.

Hafta sonunda sosyal medyada yapılan paylaşımlarda tekrar Türk vatandaşlığına kabul edilen mavi kart sahiplerinin “Dövizle askerlik” yapamayacağı iddia edildi.

Bu sadece Bedelli askerlik için geçerli

zafer sırakaya
Bu iddialara bugün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya ve Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü’nden yazılı açıklama geldi.

Zafer Sırakaya konuya ilişkin yayınladığı mesajında, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın aklına takılan soruya yanıt verdi ve yanlış anlaşılan konuya açıklık getirdi.

Sırakaya mesajında şunları dile getirdi: “Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte özellikle sosyal medyada, yurt dışında yaşayan ve Türk vatandaşlığından çıkan-çıkarılanların yeniden Türk vatandaşlığı hakkını kazanmaları durumunda dövizle askerlikten faydalanamayacakları yönünde çeşitli haber, yorum ve söylentiler yer almıştır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkeleriyle olan güçlü bağlarına zarar verebilecek bu haber, söylenti ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Yönetmelikte yapılan değişiklik; sadece ‘Bedelli Askerlik’e yönelik olup, ‘Dövizle Askerlik’ yapacak olan vatandaşlarımızı ilgilendirmemektedir.” 

Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada da “Türk vatandaşlığından çıkan veya çıkarılandan tekrar Türk vatandaşlığı kazananların Askeralma Yönetmeliği’nin 73’üncü maddesinde belirlenen şartları sağlamaları halinde dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Yönetmelik değişikliği ile ilgili Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü açıklaması: Açıklamayı okumak için buraya tıklayın

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş