Ukrayna’da yaşanan savaş ortamından tedirgin olan bazı Avrupa ülkeleri, özellikle silah kaçakçılığını önlemek amacıyla, geçici olarak sınır kontrollerine başlayacağını açıkladı.

Normal şartlarda Avrupa Birliği’ne üye ülke vatandaşlarının Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı bulunuyor. Ancak yaşanan tedirginlik ile birlikte serbest dolaşın hakkı bulunan Schengen ülkelerinden Avusturya, Danimarka, Almanya, Norveç ve İsveç geçici olarak sınır bölgelerinde kontrol yapılacağını belirtti.

Ülkelerin sınır kontrollerini uygulayacağı hatlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Avusturya: Macaristan ve Slovakya sınırında, 
  • Danimarka: Henüz netlik kazanmamış olmasına rağmen, büyük ihtimalle tüm sınırlarda ve Almanya ile İsveç'e olan feribot bağlantısında 
  • Almanya: Avusturya sınırında 
  • Norveç: Danimarka, Almanya ve İsveç'e olan feribot bağlantısında 
  • İsveç:  Henüz netlik kazanmamış olmasına rağmen büyük ihtimalle tüm sınırlarda 

Diğer AB ülkelerinin sınır kontrolleri yapıp yapmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Serbest dolaşım hakkı ve Schengen Sınır Kodu
Bir Schengen ülkesinden diğerine seyahat ederken kimlik kartı veya pasaport göstermeniz gerekmiyor. Ancak her zaman yanınızda geçerli bir kimlik kartı bulundurmanız gerekiyor. 

En son Corona pandemisi sırasında, Schengen ülkelerinin çoğu virüsün yayılmasını durdurmak için sınır kontrolleri uygulamasına geçmişti. Fransa hariç, tüm Schengen ülkeleri yakın zamanda bu kontrolleri kaldırdı, ancak bazı ülkeler belirli bir süre için sınır kontrolleri yaptı. 

Almanya, Bavyera eyaletinin Garmisch-Partenkirchen kenti yakınlarında 26-28 Haziran tarihlerinde Elmau Sarayı’nda düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi nedeniyle,13 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında sınır kontrolleri yapılacağını duyurdu.

Schengen Sınır Koduna (SBC) göre, üye Devletler yalnızca, kamu düzenine veya iç güvenliğe ciddi bir tehdit olması gibi  istisnai durumlarda geçici sınır kontrolleri uygulayabiliyor. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu bir Üye Devletin sınır kontrolleri başlatma kararını veto edemimyor, ancak gerekliliği hakkında görüş bildirebiliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın