İngiltere doğumlu 64 yaşındaki bir hastanın hasar görmüş ön lob dokusundan “tel benzeri canlı solucan" çıkarıldı. Hastanın tıp tarihine geçtiği ve iyileştiği ifade ediliyor.

"Alışılmadık semptomlar serisi”
Bilim insanlarına göre, kadın söz konusu paraziti, yaşadığı yerin yakınındaki gölün etrafında yeşillik toplarken kaptı. Parazitler konusunda uzman Avustralyalı doktor Mehrab Hossain, kadının piton dışkısı içeren bu otları yediği için "kazara konakçı" haline geldiğinden şüphelendiğini söyledi. Sonrasında ise doktorların "alışılmadık semptomlar serisi” olarak adlandırdığı süreç yaşandı.

BBC'de yer alan haberde, kadının Ocak 2021'de 3 hafta boyunca süren karın ağrısı ve ishalin yanı sıra kuru öksürük, ateş ve geceleri aşırı terleme gibi şikayetlerle hastaneye gittiği belirtildi Kadının şikayetleri arasına 2022'de unutkanlık ve depresyon da eklenince, Canberra'da bir hastaneye sevk edildi.

MR taraması yapılan kadının, anormal beyin aktiviteleri tespit edilmesi nedeniyle ameliyat olmasına karar verildi. Haziran 2022'de yapılan ameliyatla kadının beyninden  8 santimetre uzunluğunda ve 1 milimetre genişliğinde canlı solucan çıkartıldı. Kırmızı renkteki parazitin iki ay kadar orada kalmış olabileceği düşünülüyor.

Canberra Hastanesi’ndeki ameliyathanede bulunan doktor Sanjaya Senanayake, “Cerrah canlı halde kıvranan sekiz santimetre uzunluğundaki açık kırmızı solucanı beyinden çıkardığında herkes hayatının şokunu yaşadı" dedi. Senanayake bunun daha önce bir insanda görülmemiş yeni bir enfeksiyon olduğunun altını çiziyor.

İncelenmesi için laboratuvara gönderilen solucanın genelde pitonlarda görülen bir parazit olduğu belirlendi. Söz konusu parazitin insanlarda görüldüğüne dair daha önce bir rapor olmadığı kaydedildi.

30 yeni enfeksiyon türü ortaya çıktı
Bilim insanlarına göre son 30 yılda 30 yeni enfeksiyon türü ortaya çıktı. Bunların dörtte üçü zoonotik yani hayvanlardan insanlara sıçrayan bulaşıcı hastalıklar olarak kayda geçti.

Araştırmacılar, bu vakanın, hayvanlardan bulaşan hastalık ve enfeksiyonlar konusunda tehlikenin boyutlarını gösterdiği uyarısını yapıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.