Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) Avrupa Birliği'nde 100 tanesi Belçika’da olmak üzere, 821 çeteyi gösteren bir liste yayımladı. Liste, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti ve çevrimiçi dolandırıcılık gibi çeşitli suç faaliyetlerini içeriyor. Kurum, 25 binden fazla üyesi olan bu örgütlerin kıtanın güvenliği açısından büyük tehdit oluşturduğunu belirtti. Listeye göre bu örgütlerde Türk vatandaşları ile Avrupa’da yaşayan Türkler de etkin bir role sahip.

Rapor, AB üyesi 27 ülke ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ortak ülkenin emniyet birimlerinden elde edilen veriler ışığında hazırlandı. Europol ilk defa bu kadar çok ülkedeki suç çeteleri hakkında bu kadar geniş çaplı, uluslararası bir analiz yaptı. 

Hollanda – Belçika ortak suç ağları
Raporda aynı dili konuşmaları, Hollanda ve Belçika'nın komşu ülkeler olması ve her iki ülkenin de Rotterdam ve Antwerp limanları gibi önemli bir transit limana sahip olması nedeniyle birlikte çalışan Hollanda-Belçika çetelerinden ayrı bir grup olarak bahsedildi. Listelenen 821 organize çetenin 

De Bolle: “Hepsini radarımızda tutuyoruz”
Cuma günü verilen basın toplantısına Europol Genel Müdürü Catherine De Bolle, Belçika Adalet Bakanı Paul Van Tigchelt ve İçişleri Bakanı Annelies Verlinden katıldı. Açıklanan 60 sayfalık raporda, 112 farklı ülkeden 25 binden fazla kişinin yer aldığı 821 suç ağının varlığına işaret edilirken, 100’den fazlasının Belçika'da faaliyet gösterdiğine vurgu yapıldı.

De Bolle, "Kim olduklarını ve nasıl örgütlendiklerini biliyoruz. Hepsini radarımızda tutuyoruz" ifadesini kullanırken, Verlinden, "Bu, organize suçla mücadelede yeni bir çağın başlangıcı," dedi. Belçika adalet bakanı Van Tigchelt Hollanda-Belçilka çetelerinin genellikle sentetik uyuşturucu üretiminde önemli rol oynadıklarını dile getirdi ve buna örnek olarak 'zombi uyuşturucu' olarak adlandırılan ‘flakka'yı gösterdi

Belçika-Hollanda ortak suç örgütleri
Belçika-Hollanda suç ağları 40 ülkede, çoğunlukla kokain kaçakçılığı ve esrar kaçakçılığı alanında faaliyet gösteriyor. Ayrıca insan kaçakçılığı ve kara para aklama işleriyle de uğraşıyor. Belçika ve Hollanda'daki çeteler sentetik uyuşturucu üretiminde önemli bir rol oynuyor.

Türkiye önemli merkezler arasında
Rapora göre, suç örgütleri içerisinde “kilit üyeler” olarak adlandırılan Türkler, genellikle Belçikalı, Hollandalı ve Alman suçlulardan oluşan suç ağlarının çekirdeğini oluşturuyor. Bu suç örgütleri esas olarak kokain ve esrar ağırlıklı uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamayla uğraşıyor.

Suç örgütü üyeleri, faaliyet alanları ve suçlar
Europol, bu suç ağlarının Belçika veya Hollanda uyruklu bazı kilit üyelerinin, başta Türkiye ve Fas olmak üzere diğer ülkelerden geldiğini, AB vatandaşı olanlar hariç aynı zamanda Arnavut, İngiliz, İtalyan, Faslı ve Türk kimliğine sahip önemli üyeler bulundurduğunu belirtti.

Europol raporuna göre, Türkiye merkezli suç örgütleri aynı zamanda insan kaçakçılığı konusunda da oldukça aktif. Göçmen kaçakçılığı faaliyetlerine en yaygın olarak Türkiye, Irak, Moldova, Romanya, Suriye ve Ukrayna vatandaşları karışıyor.

Almanya’da Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencilerinden örnek davranış Almanya’da Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencilerinden örnek davranış

Europol son zamanlarda çok sayıda yakalanan sahte ateşli silahların çoğunlukla Türkiye'de üretildiğine ve daha sonra Türkiye’deki suç şebekeleri tarafından AB ülkelerine satıldığına inanıyor.

Rapora göre, Avrupa vatandaşlarına yönelik telefon ve dijital dolandırıcılık faaliyetlerinin bir bölümü de Türkiye merkezli suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Europol’e göre, çete liderlerinin yüzde 82’si faaliyet gösterdikleri ülkede bulunuyor, yüzde 6’sı ise AB dışında, özellikle Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde yerleşmiş durumda. Çetelerin çoğu, mevcut şirketlere sızarak veya paravan şirketler kurarak faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Suç örgütleri başlıca faaliyetlerini Belçika, Kolombiya, Ekvador, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre ve Türkiye’de yürütüyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.