2023’ün ilk üç gününde sekiz Avrupa ülkesinde rekor sıcaklıklar ölçüldü. Polonya’nın Varşova kentinde sıcaklık 18,9 derece, İspanya’nın Bilbao kentindeyse 25,1 derece oldu. Bu mevsim ortalamalarının 10 derece üstünde, Temmuz ortalaması seviyesindeydi.

Ulusal sıcaklık rekorlarının kırıldığı diğer ülkeler ise Hollanda, Lihtenştayn, Litvanya, Letonya, Çekya, Danimarka ve Belarus oldu. Almanya, Fransa ve Ukrayna’da ise yerel sıcaklık rekorları kırıldı.

Uzmanlar, küresel ısınma nedeniyle bu tür hava olaylarıyla sık sık karşılaşılacağı konusunda yıllardır uyarılarda bulunuyordu.

Sıcaklık rekorları dönem dönem kırılsa da bir önceki rekordan 10 derece fazlasının görülmesi sıra dışı bir olay.

İngiltere, İrlanda, İspanya ve Fransa birkaç gün önce, 2022’nin ülkelerinde tarihe geçmiş en sıcak yıl olduğunu açıklamıştı.

Dünyada ortalama sıcaklıklar, endüstriyel dönemin başlangıcına kıyasla bugün 1,1 derece daha yüksek.

Kayak tesisleri kapandı
Avrupa kıtasındaki sıcak hava dalgası, İsviçre ve Fransa’daki kayak tesislerini de etkiledi. Bazı tesisler yetersiz kar nedeniyle kapandı.

Fransa’da enerji krizi kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle yapay kar makinalarının çalıştırılması sonbaharda yasaklanmıştı.

Öte yandan sıcak hava dalgası kıtanın tamamına hakim değil. Moskova’da İskandinavya’nın bazı bölgelerinde -20 derecelerin görülmesi bekleniyor.

Atlantik’in öte yakasında durum farklı
Atlantik’in diğer yakasındaysa durum çok farklı. Kuzey Amerika’da büyük bir soğuk hava dalgası sonucu en az 60 kişi öldü.

ABD’nin Orta Batı bölgesinin kuzeylerinde ağır kar yağışı devam ederken Texas, Oklahoma, Arkansas ve Louisiana’da ciddi gök gürültülü fırtınalar ve tornadolar bekleniyor.

BBC-2

Foto: Jacek Dylag - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.