Küresel evsizlik sorunu konusunda farkındalık oluşturulması ve ihtiyaç sahiplerine yardım sağlanması amacıyla 10 Ekim günü "Dünya Evsizler Günü" ilan edildi. Avrupa’nın birçok ülkesinde ise sokaklarda yaşamak zorunda kalanlara onlarca yenileri ekleniyor. 

Başta Belçika ve Almanya olmak üzere birçok ülkede artan yaşam maliyetlerinin yol açtığı "uygun fiyatlı konut sıkıntısı" ve "sosyal konut eksikliği" nedeniyle evsiz kalan insanlar sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Belçika'nın tüm büyük şehirlerinde evsizlerin sayısı arttı
Belçika’nın başkenti Brüksel’de son 14 yılda evsizlerin sayısının ciddi şekilde arttığı belirtiliyor. Evsizlerle ilgili çalışan şemsiye kuruluş niteliğindeki Bruss'Help’in basına yaptığı bir açıklamaya göre, Brüksel’de 2022'de 6 bin 317 kişi evsiz olarak kayıtlara geçti. 2020 ile kıyaslandığında yüzde 19’luk bir artış olduğu görülüyor.

Kurumun açıklamasına göre, şehirdeki evsizlerin yüzde 53,8'i en az bir yıldır evsizken yüzde 78'i bekar, yüzde 13'ü çocuklu ve yüzde 42,7'si Belçikalılardan oluşuyor. Ancak bu rakamların buzdağının görülen yüzü olduğu tahmin ediliyor.

Ocak 2022'de resmi ulusal kanallardan RTBF'de yayımlanan araştırmada, ülkenin tüm büyük şehirlerinde evsizlerin sayısının arttığı vurgulandı. Araştırmaya göre başkent Brüksel'de 4 bin 380 yetişkin ve 933 çocuk, Gent'te 1472 yetişkin ve 401 çocuk, Limburg'da 932 yetişkin ve 285 çocuk ve Liege'de 422 yetişkin evsiz olarak kayda geçti.

Evsizlerle ilgili yardım çalışmaları yürüten Brüksel merkezli "Infirmieres de Rue" (Sokak Hemşireleri) derneğinin Aralık 2021'de yaptığı bir açıklamada, halihazırda 5 binden fazla evsizin tespit edildiği belirtilirken, evsizlerin arasında kimsesiz göçmen çocukların sayısının dikkat çekici olduğuna vurgu yapılmıştı. 

Belçika’da evsizlerin sayısındaki yükselişin, COVID-19 sonrası dönemde baş gösteren ekonomik krizle düzensiz göç ve sığınma başvurularındaki artıştan kaynaklandığı belirtiliyor. Bu göçmenlerin birçoğu, ülkede yeterli kapasite olmadığı gerekçesiyle barınacak yer gösterilmediği için sokaklarda yatıyor.

Almanya'da evsizlerin sayısı 372 bin 60’a çıktı
Almanya Federal İstatistik Dairesinin en son 31 Ocak 2023'te açıkladığı verilere göre, yerel yönetimler tarafından çeşitli barınma alanlarına yerleştirilen evsizlerin sayısı, 130 bini savaştan kaçan Ukraynalılar olmak üzere, 372 bin 60’a çıktı.

Barınma imkanı verilen evsizlerin yüzde 31'ini çocuklu çiftler, yüzde 29'u bekarlar, yüzde 16'sını tek başına çocuk yetiştiren ebeveynler ve yüzde 3,6'sı ise çocuksuz çiftlerden oluşuyor. 

Açıklamada en fazla evsize barınma sağlanan eyaletin Kuzey Ren Vestfalya olduğu ve burada kayıtlı 84 bin 690 kişi bulunduğu belirtildi. Bu eyaleti 76 bin 510 kişiyle Baden-Württemberg ve 39 bin 375 kişiyle başkent Berlin takip ediyor.

Bu verilere arkadaşlarının veya tanıdıklarının yanında kalanlar ile herhangi bir konaklama yeri olmadan sokakta yaşayan evsizler dahil değil. Almanya'da Evsizlere Yardım Derneği (BAGW) Başkanı Werena Rosenke’ye göre bu durumda olan kişilerin sayısı yaklaşık olarak 90 bini bulmakta. 

Rosenke, geçen yıl yapılan bir araştırmada yaklaşık 38 bin evsizin sokaklarda yaşadığının belirtildiğini ancak tahmini olarak 40 ila 45 bin kişinin sokaklarda yaşadığını düşündüklerini dile getirdi.

Dernek başkanı sokakta yaşayan evsizlerin 3'te birinin Alman vatandaşlığının bulunmadığını belirtirken, bu kişilerin arasında Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa’daki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinden gelenlerin olduğuna dikkat çekti. 

Özellikle yerel yönetimler tarafından barınma alanlarına yerleştirilen evsizlerin sayısında  ciddi artış olduğunu belirten Rosenke, bu kişiler arasında büyük grubu Ukraynalıların oluşturduğunu ardından Afganistan, Irak ve Suriye’den kaçanların geldiğini belirtti. 

Rosenke ülkedeki evsiz sayısının artmasındaki en büyük sorunun uygun fiyatlı konut eksikliği olduğuna işaret ederken, özellikle metropollerde konut maliyetlerinin arttığını, uygun fiyatlı ve sosyal konut eksiğinin arttığını kaydetti, kira sözleşmeleri iptal edilen ve geliri iyi olmayanların uygun fiyatlı konut bulmakta zorluk yaşadığını dile getirdi.

Fransa’da 14,8 milyon kişi barınma sıkıntısı çekiyor
Fransa'da 330 bin evsiz bulunuyor, yaklaşık 14,8 milyon kişi barınma sıkıntısı çekiyor. Ülkede evsizler, çoğunlukla başkent Paris başta olmak üzere kuzeydeki Lille ve Almanya'ya komşu Strazburg gibi büyük kentlerde sokaklarda yaşıyor. Paris'in hemen hemen her bölgesinde sokakta yaşayan insanlara rastlanıyor. Bazı evsizler, sokakta köpekleriyle kalıyor.

Sokakta kalan refakatsiz göçmenler ve çocuklu göçmen aileler, zaman zaman Paris Belediyesinin ve Danıştayın önünde çadır kurarak barınma talebiyle eylem düzenliyor.

Ülkede artan kira fiyatları ve büyük kentlerde yeterli sayıda kiralık ev olmaması, barınma sorununun en önemli nedenleri arasında.

Abbe Pierre Vakfının şubatta yayımladığı rapora göre ülkede 4,1 milyon kişi, kötü barınma koşullarında hayatını sürdürmeye çalışıyor. Vakfın 2019’da yayınladığı bir raporunda sokakta yaşayan her 4 reşit evsizden birinin çocukken devlet himayesinde olduğuna vurgu yapılmıştı. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, Fransa'da bin 990 çocuk sokaklarda yaşıyor.

İngiltere'de en az 271 bin kişi evsiz
Dünyanın en pahalı şehirlerinden İngiltere'nin başkenti Londra'da da caddede yürüyen insanlar ya da trafikte araçlarıyla seyreden sürücülerden para ve yiyecek dilenerek hayatta kalmaya çalışan evsizler bulunuyor. Bu kişiler kaldırım köşelerinde ya da buldukları herhangi bir yerde kıvrılarak uyumaya çalışıyor.

İngiltere'de evsizlere barınma desteği ve danışmanlık hizmeti sunan "Shelter" adlı yardım kuruluşunun ocak ayında yayımladığı verilere göre, ülkede 123 bini çocuk en az 271 bin kişi evsiz. Bunlardan 2 bin 400'ü sokaklarda kalıyor, 15 bini pansiyonlarda ya da destekli konaklama yerlerinde ve yaklaşık 250 bini ise geçici konaklama alanlarında barınıyor.

Raporda, geçici konutlarda yaşayanların sayısının son 10 yılda yüzde 74 gibi endişe verici oranda arttığına dikkati çekildi.

Ülkede sokaklarda uyuyan evsizlere ilişkin çalışmalar yapan Birleşik Evsizlik ve Bilgi Ağının (CHAIN) son yayımladığı veriler, nisan-haziran döneminde başkentte 3 bin 272 kişinin zor şartlarda uyuduğunu ortaya koydu. Bu sayı, geçen yılın aynı döneminde 2 bin 998 olarak kayıtlara geçmişti.

Buna göre sokaklarda, mağazaların girişlerinde, parklarda veya metruk binalar gibi açık alanlarda uyuyan evsizlerin sayısı, bir yıllık süreçte yaklaşık yüzde 10 arttı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Nick Fewings - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş