Yaz ve kış günlerinde gün ışığından daha fazla yararlanmak için bu gece yarısı saatler bir saat geriye alınacak. Tam olarak saat 03:00’de kış saatine geçilecek ve saatler 02:00’ye geri çekilecek.

Kış saatine geçilmesi ile akşam saatlerinde hava daha erken kararacak. Pazar günü saat 17:00 civarında havanın kararmaya başladığını göreceğiz.

Yaz ve kış saati uygulaması gün içinde gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için uygulamaya kondu. Ancak belli bir süredir Avrupa içinde bu konu uzun tartışmalara neden oldu.

2018 yılında Avrupa çapında 4,6 milyon Avrupalının katılımıyla yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 84’ü saatlerdeki ayarlamanın, özellikle insanın biyolojik ritmini bozduğunu belirtti ve uygulamanın kaldırılmasını istedi. 

Avrupa Birliği (AB) de o dönemde başlayan tartışmalara son vermek için, 2019 yılında bir girişimde bulundu. Saatlerin değiştirilmemesi önerisi Avrupa Parlamentosuna (AP) sunuldu. 

AP aynı yıl saatlerin değiştirilmemesini onayladı ancak ülkeler arasında “bu uygulamayı sonlandırırsak hangisi daha iyi: yaz saati mi kış saati mi?” sorusu gündeme geldi. 2019 yılından bu yana konu dosyası tozlu raflara kaldırıldı ve orada unutuldu.

Hollanda’da 1916’dan beri yaz saati uygulanıyor

kıs saati
Hollanda'da yaz saati 1916'da uygulamaya girdi. Ancak ondan sonraki zaman içerisinde farklı kurallar uygulandı. Örneğin 1946'dan 1976'ya kadar olan sürede yaz saati uygulaması yoktu. 1996'dan beri yaz saati Mart ayının son hafta sonunda başlıyor ve Ekim ayının son hafta sonunda standart zamana, yani kış saatine geçiliyor. 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.