Mayıs ayında Hırvatistan Parlamentosunun euronun resmi para birimi olarak tanıtılmasına ilişkin yasayı oylamasının ardından, ülkenin Euro bölgesine dahil edilmesi için gerekli imzalar da atıldı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi binasında yapılan törende Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023 itibarıyla euro para birimine geçmesi için imza töreni düzenlendi.

Törene, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Komisyonun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni, AB Dönem Başkanı Çekya'nın Maliye Bakanı Zbynek Stanjura ve Hırvatistan Maliye Bakanı Zdravko Maric katıldı.

Böylece Hırvatistan, 27 üyeli Birliğin euro bölgesine kabul edilen 20'nci üyesi oldu.

1 Ocak 2023'ten itibaren para birimi değişiyor
AB Komisyonu, 1 Haziran'da 2013'ten beri AB üyesi olan Hırvatistan'ın gelecek yılın başında euroya geçmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Euro Grubu Başkanı ve İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe de 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, Hırvatistan ekonomisinin euroya katılmak için gerekli kriterleri yerine getirmesiyle ilgili olarak AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından hazırlanan raporları memnuniyetle karşıladıklarını ve ülkenin 1 Ocak 2023'ten itibaren euro para birimine geçebileceğini belirtmiş, “Euro Grubu olarak Hırvatistan'ın euro ailemizin 20'nci üyesi olmasını tavsiye ettik.” şeklinde ifade kullanmıştı.

Euroya geçen ülkeler, 20 üyeli bloğun diğer üyeleriyle daha derin mali ilişkiler ve ECB'nin parasal otoritesinden kaynaklanan bazı ekonomik getirilerden faydalanıyor. 

Alınan bu kararla birlikte, Euro Bölgesi'nin 340 milyonluk bölgesinden Hırvatistan'ı ziyaret edenlerin artık nakit paralarını Hırvat Kunası ile değiştirmelerine gerek kalmayacak.

Foto: Immo Wegmann - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın