Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi engelli kişilere kültür, spor ve boş zaman aktivitelerinde avantajlar sağlayan tek tip Avrupa Engelli Kartı (EDC) konusunda anlaştı. Yakında tüm Avrupa Birliği'nde bu kart kullanılacak.
 
EDC, engelli kişilere kültür, spor veya boş zaman aktivitelerinde çeşitli avantajlar sunuyor. Belçika'da bu karta sahip olanlar, kartlarını 2017'den Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, İtalya, Malta, Slovenya ve Romanya’da da kullanabiliyor. Kartın verilmesi ve yönetimi her bir üye devletin sorumluluğunda olacak.

Avrupa Engellilik Kartı, Avrupa Birliği genelinde geçerli olan ve engelli bireyin yerel halk ile aynı haklardan yararlanmasını garanti ediyor. Buna, eğlence parkları, kültürel etkinlikler, spor tesisleri, toplu taşıma vb. yerlerde geçerli olabilecek indirimli giriş ücretleri, öncelikli erişim, yardım veya diğer ayrıcalıklı muameleler de dahil. 

Üye Devletlerin Avrupa Engellilik Kartını hem fiziksel formatta (dijital özelliklere sahip) hem de dijital formatta ücretsiz olarak düzenlemesi ve yenilemesi zorunlu olacak.
 
AP ve AB arasında varılan anlaşmaya göre ayrıca, engelliler için Avrupa Özel Park Kartının formatı da standartlaştırılacak. Avrupa Park Kartı, AB içerisinde engellilere ayrılmış park yerlerine ve diğer park koşullarına ve tesislerine eşit erişim sağlayacak.

Üye Devletlerin Avrupa Park Kartını ücretsiz olarak veya idari masrafları karşılamak için küçük bir ücret karşılığında dijital özelliklere sahip fiziksel bir formatta verecek. Her Üye Devlet bu kartı dijital formatta da sağlayabilecek.

Avrupa Komisyonu web sitesinde verilen bilgiye göre önümüzdeki aylarda Avrupa Parlamentosu ve Konsey arasında varılacak resmi anlaşmanın ardından direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girdikten sonraki 30 ay içinde AB Üye Devletlerinin ulusal kanununda düzenleme yapması gerekecek. Bu düzenleme için ülkelere yaklaşık bir yıllık süre tanınacak.

Haber : Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi Avrupa Parlamentosu Avrupa Engelli Kartı ve araç park kartına onay verdi

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.