Geçtiğimiz hafta Hamas’ın askeri kanadının İsrail’e karşı başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası Gazze şeridinde başlayan çatışmalar şiddetlenerek devam ederken, Avrupa Birliği (AB), Filistin'e yapılan tüm yardımların durdurulduğunu açıkladı. Arupa Komiseri Lenarcic ise sadece insani yardımların devam edeceğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun AB ortak bütçesi kapsamında Filistinli yetkililere yapılan tüm ödemeleri "derhal" askıya aldığını açıkladı.

Varhelyi, insani acil yardımların devam edip etmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra Avrupa Komiseri Janez Lenarcic, X aracılığıyla insani yardımların devam edeceğini duyurdu.

Várhelyi açıklamasında,  2023 yılı da dâhil olmak üzere tüm yeni bütçe tahsislerinin "Bir sonraki duyuruya kadar" erteleneceğini belirtti ve “Filistinlilerin en büyük bağışçısı olarak Avrupa Komisyonu, toplam 691 milyon euro değerindeki tüm kalkınma portföyünü gözden geçiriyor." dedi.

Harekete geçmeleri ve buna şimdi ihtiyaçları olduğunu söyleyen Várhelyi, “Barış, hoşgörü ve birlikte yaşamanın temelleri artık ele alınmalıdır. Nefretin, şiddetin kışkırtılması ve terörün yüceltilmesi çok sayıda kişinin zihnini zehirlemiştir” diye yazdı.

Avrupa Komiseri Janez Lenarcic, paylaşımında “Hamas'ın terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor olsam da sivillerin korunması ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi zorunludur.” ifadesini kullandı. Lenarcic, AB'nin ihtiyaç sahibi Filistinlilere yaptığı insani yardımların, ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceğini dile getirdi.

Ne olmuştu?
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim'de başlattığı, kısa süre içinde diğer Filistinli direniş gruplarının da dahil olduğu “Aksa Tufanı” operasyonu kapsamında abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e saldırılar düzenlendi.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli direniş grupları bölgedeki yerleşim birimlerine ve askeri noktalara baskınlar düzenleyerek birçok İsrailliyi esir aldı.

İsrail ordusu da “Demir Kılıçlar Operasyonu” adıyla Gazze’ye yönelik hava saldırılarına başladı.

İsrail güçleri ile Filistinli direniş grupları arasında çatışmalar sürerken, Batı Şeria'daki Filistinli gruplar, İsrail ordusuna karşı ayaklanma ve intifada çağrısında bulundu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırılarında en az 560 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 900 kişi yaralandı. Batı Şeria'da ise 16 Filistinli İsrail ordusu tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti, yaklaşık 80 kişi de yaralandı. 

İsrail medyasına göre, Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda en az 700 İsrailli hayatını kaybetti, 365'i ağır olmak üzere 2 bin 382 kişi yaralandı.

©Sonhaber.eu
Foptoğraf: Guillaume Périgois - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş