Avrupa'yı bir süredir etkileyen aşırı sıcaklar nedeniyle bazı ülkeler uyarı seviyesini kırmızıya kadar yükseltti. Şuana kadar gelen bilgilere göre bin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Avrupa’nın güneyinde çıkan yangınlar da bir türlü söndürülemiyor.

Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sıcak dalgası kuzeye doğru yayılıyor. Şuana kadar İspanya ve Portekiz'deki toplam can kaybı sayısı binin üzerine çıktığı belirtildi. İspanya'daki Carlos III Sağlık Enstitüsü'nün 16 Temmuz verilerine göre, 237 kişi aşırı sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. İspanyol EFE ajansı da İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısının 300'ü geçtiğini bildirdi.

İngiltere
İngiltere'de ilk defa yüksek sıcaklıklar nedeniyle kırmızı alarm verildi ve ulusal acil durum ilan edildi. Acil durum nedeniyle, bazı bölgelerde okulların erken kapatılabileceği, hastane randevularının iptal edilebileceği belirtiliyor.

Meteroroloji yetkilileri ülkede sıcaklıkların bugün ve yarın rekor düzeye çıkmasının beklendiğini duyurdu. Aşırı sıcak hava uyarıları başkent Londra ile kuzeydeki Manchester ve York kentlerini kapsıyor.

Fransa
Fransa'da, 15 bölgede kırmızı, 51 bölgede ise turuncu alarma geçildi. Ülkenin Güneybatı bölgelerinde hava sıcaklığının 40 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor.
Fransa'nın güneybatısındaki Gironde bölgesinde 7 gün önce başlayan ve hala söndürülemeyen yangında 14 bin 300 hektarlık yeşil alanın yandığı belirtildi.

Ülke basınındaki haberlere göre, Bordeaux civarındaki Gironde'da 12 Temmuz Salı günü başlayan yangın 3 noktada ilerliyor. 

Yangının başladığı günden bu yana ek tahliyelerle 20 bine yakın kişi bölgeden uzaklaştırılmış olacak.

Gironde Valiliği, yangına 1700 itfaiyecinin yanı sıra havadan helikopter ve yangın söndürme uçaklarının müdahale ettiğini açıkladı. Sıcaklıkların artması yangının kontrol altına alınmasını güçleştiriyor.

Belçika
Belçika'da ise aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle turuncu alarma geçildi. Hava sıcaklıklarının yarın 40 dereceye ulaşması bekleniyor, ülkede çöl sıcaklarının yaşanacağı bildiriliyor.

Almanya
Avrupa kıtasını etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgası, yarın Almanya'ya ulaşacak. Ülkenin güneyinde ve batısında derecelerin 41'i göstermesi bekleniyor. Uzmanlar can kayıpları konusunda uyarıyor.

İtalya
Bir diğer güney Avrupa ülkesi İtalya'da da sıcak hava alarm boyutuna ulaştı. Ülkede hafta sonundan gelecek hafta ortasına kadar etkili olacak aşırı sıcaklar sebebiyle aralarında başkent Roma, Milano ve Floransa'nın da olduğu 10 kentte turuncu alarm verildi. Hafta sonu bazı noktalarda 35-36 derecelerde seyredecek hava sıcaklığının hafta ortasında 40 ila 42 dereceleri bulacağı belirtildi. 

İtalya'da bu yıl etkisini erken gösteren aşırı sıcaklar sebebiyle ülkenin en büyük nehri Po'nun su seviyesi yer yer yüzde 10'lara kadar geriledi. İtalya'da sıcaklıklar dolayısıyla yangın çıkma riskinin de yüksek olduğu belirtildi.

İspanya
Çıkan yangınları söndürmekte zorlanan bir diğer Avrupa ülkesi de İspanya. Ülke genelinde 5 gündür devam eden yangınlar bir türlü söndürülemiyor. 

İspanya'nın kuzeybatısındaki Zamora ilinde bulunan Ferreruela kasabasındaki yangına müdahale sırasında bir itfaiye personeli yaşamını yitirdi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Tüm düşüncelerim, bu gece Ferreruela'daki yangını söndürmek için çalışırken hayatını kaybeden itfaiye personelinin ailesi ve meslektaşlarıyla. Alevlerin önünde dinlenmeden savaşanların muazzam çalışmalarına teşekkür edebilecek sözcük yoktur' dedi.

Portekiz
İberya yarımadasının batısındaki Portekiz de Avrupa’da orman yangınlarından etkilenen ülkelerin başında geliyor.

Portekiz’in önde gelen gazetelerinden Diario de Noticas’ın haberine göre, aşırı sıcaklar sebebiyle ülkede 4 büyük yangın oldu ve bunları söndürmek için 382 itfaiye görevlisi çalıştı. Yangınların ülkenin kuzeyindeki Porto kentinin kuzeydoğusunda çıktığı belirtildi.

Foto: AA

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın