Leicester Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü bir araştırmada, gürültülü kara yolu trafiği ile artan hipertansiyon riski arasındaki bağlantıya bakıldı. Araştırma; araç kaynaklı seslerin, yollara yakın yerlerde yaşayanların tansiyonunu yükseltebileceğini gösterdi.

Bu konu ile ilgili daha önce yapılan araştırmalarda gürültünün veya hava kirliliğinin kan basıncını nasıl etkilediğinin net olmadığı öne sürülse de son araştırmayı yürüten akademisyenler yeni araştırmanın gelecekteki çevre politikasını etkileyebilecek bir "oyun değiştirici" olduğunu vurguluyor.

İngiltere'deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanından sağlanan verilerin ele alındığı araştırmada, yollardaki trafik gürültüsünün ölçümünde, verileri incelenen kişilerin yerleşim yerleri ve Avrupa'da modelleme aracı olarak kullanılan Genel Gürültü Değerlendirme Metodu kullanıldı.

Sonuçları "Journal of the American College of Cardiology" dergisinde yayımlanan araştırmada, hipertansiyonu olmayan 40 ila 69 yaş arası 246 bin 447 kişinin verilerinin analiz edildiği belirtildi. 

Araştırmada; elde edilen verilerin 8 yıldan uzun bir süre takip edilmesi sonucunda, işlek ve gürültülü yollara yakın yaşayanlarda hipertansiyon görülme olasılığının arttığı sonucuna ulaşıldı.

Araştırmada, trafik gürültüsüne maruz kalmanın birincil hipertansiyon riskini artırabildiği ve gürültünün dozu arttıkça hastalık riskinin de arttığı belirlendi. 

Araştırmacılar ayrıca, hem trafik gürültüsü hem de hava kirliliğine maruz kalanların yüksek tansiyon hastası olma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğuna dikkati çekti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel verilerine göre, dünyada 1,28 milyar hipertansiyon hastası bulunuyor.

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.